Tursamaks võiks olla meie toidulaual tähtsal kohal. Tursamaks on hea A- ja D-vitamiini allikas ja üks väheseid toite, millest on võimalik D- vitamiini saada. Tursamaksast toite on vajalik just nüüd talvel süüa, kui meil päikest on vähe.
Mida kasulikku annab meile tursamaks?
Tursamaks sisaldab rohkelt Oomega-3 rasvhappeid. Uuringud on tõestanud, et Oomega-3 rasvhapped on meie tervisele kasulikud. Oomega-3 rasvhapped on vajalikud erinevatele oragnite normaalseks talitluseks.
1. Oomega-3 rasvhapped on vajalikud nägemise normaalseks arenguks ja nägemisteravuse säilitamiseks.
4. Samuti aitavad Oomega-3 rasvhapped langetada vererõhku ja normaliseerida kolesterooli taset veres, parandavad vere hüübivust ja muudavad veresoonte seinad elastsemaks.
5. Oomega-3 rasvhapped on kasulikud mälule ning nende regulaarne tarvitamine võib parandada mälu just peale 50-ndaid eluaastaid.
Õigem oleks saada vajalikud vitamiinid ja mineraalained toidust, kuid sellisel juhul tuleb kõiki toite süüa regulaarselt. Toidulisandite võtmisel tuleb jälgida, et nendega üle ei doseeritaks.
Oomega-3 peetakse enamiku inimeste jaoks üldiselt ohutuks, kui neid võetakse väikestes annustes – umbes 3 g kalaõli päevas või vähem. Seega tuleb toidulisandite tarvitamisel jälgida, et üle ei doseerita.
Tursamaks sisaldab A-vitamiini
6. A-vitamiin on vajalik ja kasulik nahale, juustele, nägemisele.
Kuna A-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, siis on seda just kõige õigem manustada koos mingi õliga. Tursamaks on selleks ideaalne ja kõige naturaalsem meetod, sest see sisaldab ise A-vitamiini ja rasva.
Tursamaksaõli on suurepärane D-vitamiini allikas.
D-vitamiini, mis on vajalik organismile soolestikust kaltsiumi imendumiseks
7. Piisavad D-vitamiini varud aiatavad hoida meie luud terved.
Eriti oluline on jälgida, et D-vitamiini saaksid piisvalat väikesed lased ja kasuveas lapsed ning samuti alates keskeast ning 50-ndatest eluaastatest, et vähendada vanusega seotud luukadu.
Nii nagu A-vitamiin, nii on ka D-vitamiin rasvlahustuv vitamiin ning seetõttu on kõige
Kuidas tursamaksa süüa?
Kõige lihtsam on teha tursamaksa salat ja panna see võileivale.

Üks lihtne tursmaksasalati retsept.
- 1 karp naturaalset tursamaksa (120g)
- 3 keedetud muna (9 min)
- 1 keskmine sibul
Valmistamine.
Haki munad kahvliga peeneks, samuti sibul. Pane need kaussi. Tee tursamaksa konserv samuti kahvliga ühtlaseks, et see seguneks õliga. Kasuta konservis olevat õli, muud õli ei ole vaja lisada. Lisa purustatud tursamaks. Jahvata peale natukene soola, pipart, võid lisada natukene ka tilli.
Serveeri tursamaksasalat väikestel leivakestel või korvikeste sees. Sobivad riisileivad või muud õhemad ja kergemad kuivikleivad. Peale võid lisada õhukese sidruniviilu või pigista natukene sidrunimahla ja natukene tilli.




100 g tursamaksa on ca 600 Kcal. Seega vaadake, ette, et korraga seda liiga palju ei söö! :).
Lihtsaid ja tervist toetavaid retsepte leiad veel minu e-kokaraamatust siit.
Loe wakame kasulikkusest siit
50 juubel Aastavahetus dieet E621 elu 50-selt elust elustiil Heivi Herne Heivi sünnipäev juubel jõulud kaalu alandamine kas 30 on olla parem kui 50 keskeakriis keskiga kuidas elada kuidas elada oma unistuste elu kuidas kaalust alla saada Kuidas olla õnnelik Kuidas püsida vormis kuidas tähistada sünnipäeva kuidas täita unistusi lendamine maitsetugevdaja Mida toob uus aasta Mindfulness MSD naine naine 50 naine 50 pluss näomassaaž Pühapäev salat sünnipäeva tähistamine tervis tervislik eluviis tervislik toitumine tervislikud retseptid toit Toit ja tervis toitumine traditsioonid unistamine unistuste elu uus aasta