Kotletid on vist küll iga pere lemmikud, aga kuidas valmistad mahlane kotlet? Kindlasti on igal perenaisel oma nipid ja nõksud kotleti valmistamiseks. Olen minagi oma elus erinevaid kotlette söönud, mõned neis on olnud paremad mõned mitte nii head. Tunnistan ausalt, et minu vanaema ja ema kotletid olid ikka kõige paremad mis ma olen elus söönud. Ma mäletan, et ema ikka alguses lihvis oma kotleti retsepti, kuni saavutas täiuslikkuse.
Minu mahlased kotletid
Mina olen üks kõva toitudega katsetaja ning harva õnnestub mul ühte ja sama toitu täpselt sama maitsega valmis saada. Milline on hea kotleti valmistamise retsept? Olen katsetanud mitmeid ning ka seda kuidas need mahlaseks saada. Toon teile siin postitused mõned näited, kuidas ja milliste lisanditega teha oma kodused kotletid põnevamaks ja tuua natuke vaheldust. Hea kotleti juures on tähtis ka maitsestamine.
Mõned nipid, kuidas saada mahlased kodused kotletid
- Kastuta lisandina piimas leotatud saia mitte riivsaia. Piimas leotatud sai oli see, mida kasutas minu ema. Riivsai on üks komponent, mis teeb kotletid puiseks.
- Saia ei tohi panna liiga palju, muidu hakkavad kotletid laiali lagunema. Tegelikult saab teha ja võibki teha kotlette ja lihapalle ainult hakklihast ning samuti nii, et ei jääks puised.
- Lisandina võid lisada ka riivitud kartulit (1 keskmine kartul ca 500 g hakkliha kohta). Kuid ära lisa mõlemat toiduainet. St, kui paned saia, siis ära pane enam kartulit.
- Ära pane kotleti tainasse palju muna. Maksimaalne 1 keskmine või väiksem muna ning kotleti taina saab teha ka ilma munata, selleks tuleb hakkliha lihtsalt väga hästi läbi segada, et kõik oleks ühtlane mass.
- Ära paneeri kotlette riivsaias, las nad olla naturaalsed. Riivsai nende ümber tõmbab endasse ka palju rasva ning siis tulevad kotletid rasvased ja rasvas praetud saia maitsega. 🙂
- Kotlettide praadimiseks läheb üsna palju õli, sest nad tõmbavad õli endasse.
- Kasuta praadimiseks oliiviõli.
ükskõik mis toit mis on praetud oliiviõliga on pehmem ja mahlasem, kui mis iganes muu õliga!
See kehtib iga lihatoote puhul.
Minu kotleti retsepti leiad allpool
Mina panin viimasel ajal kotleti taina sisse saia sisu ning hoopis paksu Kreeka jogurtit. Saia segasin Kreeka jogurtiga läbi, et see laguneks pehmeks.
Kodused kotletid veisehakklihaga

- 500 g värsket hakkliha, kus vähemalt pool on veisehakkliha. Mina olen enamasti teinud 100% noorveise hakklihast.
- 1 spl paksu naturaalset Kreeka jogurtit
- 1 saiakontsik, mis on vaja lahustada jogurtis
- 1 pigem väike muna
- Extra Virgin oliiviõli praadimiseks
Maitsestamine
See on nüüd maitse asi, kas kõike neid lisada. Kellel ei meeldi siblu ärgu seda pangu, kellele ei sobi küüslauk, siis ma mitte panna. Kaks asja millest tegelikult enamvähem piisab on sool ja must pipar.
Minu maitseained kotleti taina maitsestamiseks eelnevalt toodud hakkliha koguse kohta on järgmised:




- 2-3 küüslaugu küünt, koorida ja hästi peeneks hakkida
- 1 keskmine sibul (kui on). Olen sageli teinud ainult küüslauguga, sest toidud milles on sibul riknevad kiiremini
- 1-2 tl paprikapulbrit. Soovitan proovida!
- 1 sl hakitud seedrimänni seemneid või seesamiseemneid. Need mõlemad seemned sobivad kotlettide sisse imehästi.
Kotleti maitsestamiseks sobivad hästi veel vürtsköömned, nii jahvatatult kui ka tervetena.
Nüüd polegi midagi muud vaja kui pane hakkliha kaussi, maitseained, lisa muna ja sega läbi. Lisa piimas või jogurtis pehmendatud sai ja sega see hästi läbi.
Ma soovitan kõik maitseained sh ka küüslauk ja sibul, lisada kõige alguses ja segada need hakklihaga läbi enne, kui lisad saiasegu. Siis on kindel, et kõik need maisteained segunevad hakklihaga ning nende maitse imbub lihasse mitte ei jää tükki.
Paneerimine
Üldiselt ei paneerinud mina kotlette mitte kunagi ja ei soovita neid paneerida.




Kui sa aga tahad midagi põnevat katsetada, siis soovitan proovida paneerimist seesamiseemntega. Siis peab jälgima, et seesamiseemned ei läheks liiga pruuniks ka kõrbema, kuid malamal kuumusel on võimalik.
Siin fotol on kotletid paneeritud seesamiseemnetega. Lisandiks punane riis ja brokkoli.
NB! Hea taina saamise nipp:
sega koostisained segi kätega, siis saad hästi ühtlase läbi segunenud massi
Nüüd siis polegi muud, kui veereta parajad pätsid, siis vajuta need natukene lapikuks ning pane eelkuumutatud õli sisse praadima.
.




Prae kotletid mõlemalt poolt helepruuniks keskmisel kuumusel, et ei kõrbeks ja küpseksid seest pehmeks
Soovitan serveerida kotlette koos köögiviljadega. Kartul on liiga igav ja tuim 🙂
Lihtsaid koduseid retsepte suppe ja praade koos nädalamenüü ja ostunimekirjaga leiad veel siit.
See juustu-spinatipirukas on küll selline roog, mis mul viimastel aastatel enam vähem alati sama maitsega tuli. Kuid siiki ka mitte alati :).