Kas tead, et E621 – MSG on üks sagedasem e-ained toitudes? Kui sageli sa vaatad poes, mida sisaldavad toiduained, mida sa osta või tead mida sa ikka kohvikutes ja restoranides söögiga koos saad? Enamasti leidub E621 (naatriumglutamaati) valmistoitudes, Hiina toitudes ja restoranides, samuti poes müüdavates tööstulikult valmistatud kastmetes, salatites, majoneesis, samuti valmis lihatoodetes, vorstide, poolfabrikaatides, krõpsudes jne. Kurb on see, et sageli inimene harjub selle maitsega ära ning tal tekib sellest sõltuvus. Seetõttu ostetakse neid tooteid aina edasi.
Maitsetugevdaja MSG võib suuremas koguses sissesöömisel tekitada mürgistuse tunnuseid.
Me võime arvata, et sööme puhast ja kontrollitud toitu, sest teisti ei saakski see meie tavamõistuse järgi olla, kõik kahjulik ained peaks ju meie väga reguleeritud elus olema keelatud. Kuid kuna e-ained on Eestis lubatud, siis meil võib tekkida ekslik ettekujutus, et need ei ole seetõttu kahjulikud. Just nimelt, see ongi ekslik ettekujutus, sest tegelikult „puuduvad“ või ei avalikustata piisavalt e-ainete kahjulikkuse kohta teaduslikke uuringuid. Kuna e-aineid vajavad suured toitu tootavad korporatsioonid üle maailma ning kuna suured korporatsiooni omavad suuri rahasid, mida on vaja teaduslikeks uuringuteks, siis seetõttu ei räägitagi nendest piisavalt, st mitte nii piisavalt, et info e-ainete kahjulikkusest jõuaks inimeste teadvusesse.
Täiesti tavalises ilusas kohvikus võib leiduda supis E621 sellises koguses, millest võib saada mürgistuse…..
E621 – MSG ehk naatriumglutamaadi kasutus ja lubatus.
Nii näiteks on naatriumglutamaati ehk MSG-d on lubatud nii USA-s kui ka Euroopa Liidus kasutada teatud toiduainetes ja piiratud koguses. Maitsetugevdajat on toidus kasutatud üle 100 aasta ning alanud on selle kasutamine Aasiast, Hiina kiirtoitudest. Levinud on MSG kasutamine kiirtoidurestoranides, friikartulites, ketšupis, seda lisatakse kastmetes, majoneesides jne. Veel mõni aeg tagasi kasutasid MSG-d enamus meie Eesti toiduainetetööstust ja seda lisatakse ka koolitoitu. Õnneks on järjest rohkem toidutööstusi E621 kasutamisest loobunud, kuid päris vabaks ei ole meie valmistoidud ja poolfabrikaadid sellest saanud. Nii kasutatakse E621 paljudes, poolfabrikaatides, valmis lihatoodetes: vorstis, singis, valmis maitsestatud lihatoodetes, puljongikuubikutes, pelmeenides, frikadellides. Maitsetugevdajat kasutatakse ka valmis maitseainete segudes!
Milliseid sümptomeid seostatakse naatriumglutamaadi tarbimisega?
Maitsetugevdajad põhjustavad: närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike)lapsed süüa.(http://krista6.weebly.com/uploads/6/6/7/2/6672569/e-ained.pdf)
Rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslike nähtusi – näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, südamekloppimine, liigese- ja lihasevalud, seedehäired, higistamine. Seda nimetatakse „Hiina toidu sündroomiks“. (https://toidukeemia.weebly.com/lisaained.html#)
Maitse- ja lõhnatugevdajaid (glutamaate) seostatakse paljudes uuringutes kahjuliku mõjuga närvi- ja hormoonsüsteemile ning südametööle. See soodustab diabeeti, söögiisu tõusu ja ülekaalulisuse teket. Näiteks kasutatakse naatriumglutamaati laboriloomade rasvumise või diabeedi esilekutsumiseks, et testida ülekaalulisuse- või diabeedivastaseid ravimeid. (https://loodusvagi.ee/3-pohjust-miks-valtida-oma-toidus-lisa-varv-ja-sailitusaineid-2/)
Milliseid tõvesid veel sesotatakse e-ainetega?
Eesti Maaülikooli professor Tõnu Püssa kinnitab oma raamatus «Toidutoksikoloogia», et glutamaatide liigtarvitamisega on seostatud Parkinsoni ja Alzheimeri tõbe, krampe, dementsust ja ajukasvajaid. Glutamaatide liigse pruukimise eest hoiatatakse eriti lapsi, rasedaid, ülekaalulisi, peavalu või migreeni all kannatajaid, astmaatikuid ja allergikuid. Kahtlustatakse, et E621 võib tekitada veel glaukoomi, kuna selle lisamine rottide söödale kahjustas nende silmi. (https://naisteleht.ohtuleht.ee/411600/ettevaatust-naatriumglutamaat)
Naatriumglutamaat võib põhjustada maksapõletikku ja -kahjustust. Krooniline põletik on väga paljude haiguste põhjus ja võib viia vähkkasvajate tekkeni. Juba 2008. aastal avaldatud uuringus näidati, kuidas hiirtele süstitud naatriumglutamaat tekitas tõsist maksapõletikku, ülekaalulisust ja II tüübi diabeeti. (https://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/maitsetugevdaja-e621-ehk-naatriumglutamaadi-ohud)
Mind ajendas seda artiklit kirjutama minu endaga on juhtunud lugu.
Nimelt olin Lõuna – Eestis ja külastasin ühe Eesti väikelinna linnaääre armast pood-kohvikut. Kohvik oli kena, müügil kodused koogid ja küpsetised, mahekaubad, erinevad teraviljad, juustud, kõik Eesti tuntud mahetootjate toodang. Lisaks pakuti selleks kohas sooja sööki ning selle päeval oli pakkumises Minestrone supp. Kerge lõunane supp tundus hea valik ning eeldasin, et sellise kohas on see kindlasti hea ja kodune toit. Selgus, aga, et sellesse suppi oli lisatud maitsetugevdajat MSG-d.
Supp, mida ma sõin on siin allapool oleval pildil.

Millest ära tunda, et söögis on E621?
Esimene asi mis tekib on suu kuivus. Huuled muutuvad kuivaks ja minul tekib alati pärast sellise söögi söömist tohutu janu. Enne seda juhtumit oli mul sarnane juhtum ühes Tartu tunnustatud Hiina söögikohas.
Ma söön üldiselt ise valmistatud puhast toitu ja lõunat söön üldjuhul kindlates kohtades, kus ma tean, et toit on maitsev ja puhas. Söön puhast toitu ning mu organism on puhas ja pole ilmselgelt e-ainetega harjunud. Seetõttu oli selles supis olnud E621 mõju mulle väga ränk. Ilmselgelt oli seal ka üsna palju soola ning koos soolaga on sümptomid päris tugevad.
Millised sümptomid minul tekkisid pärast selle supi söömist?
Esmalt tekkis tohutu joogijanu, seejärel peavalu ning lõpuks toidumürgituse sümptomid. Peavalu kestis umbes 10 tundi (muidu mul pea ei valuta kunagi va kui ma olen haige). Lisaks tekkis tohutu väsimus ning südame pekslemine, näo punetus, käte higistamine ning näos ilmusid nähtavale kappillaarid, mida muidu mul pole. Sellest mürgistusest ülesaamiseks jõin õhtupoolikuga ära 2 l Värska vett, 1 l sidruni vett ja umbes 2 l taimeteesid, et organismi puhastada. Veel täna hommikul on mul kerge iiveldustunne, raskustunne kõhus, peavalu ja suu kuivus. Lisaks on silmaalused turses ning tekkinud on paar vistrikku. Selliseid asju mul samuti muidu pole.
Mis juhtub, kui pidavelt süüa töödeldud ja e-aineid sisaldavaid toite?
Kui aga inimene tarbib pidevalt toitu, kus on E621 või muud e-ained, toiduvärvid, säilitusained jmt, siis tema organism on selle pideva mürgitusseisundiga harjunud ja nii ägedat reaktsiooni ei toimu. See aga ei tähenda, et talle need ained kahjulikult ei mõju vaid hoopis seda, et tema organism on selle olukorraga ehk pideva mürgistuse fooniga ja põletikuga harjunud.
Mida aga selline pidev mürgistus teeb tervisele? Mõelge, millise keemilise kokteili e-ainetest saab siis kui seal on veel säilitusained, toiduvärvi jne.
Mõelge, mis juhtub nende vaeste lastega, kes peavad tarbima ja tarbivad sellist toitu, maiustusi, komme, limonaadi, poolfabrikaatidest tehtud sööki, varem valmis tehtud ja soojendatu valmistoitu juba väikelapseeast alates.
Tsiteerin ühte enda klienti: „ Eestlane hoolitseb väga usinasti oma auto eest – vaatab hoolega millist kütust autole tankida, millist õli kasutada, käib regulaarselt hoolduses jne …. Ise aga sööb sisse mis ette juhtub ja ei mõtle üldse millist mürki ta endale sisse ajab“.
Minu peamised soovitused, kuidas e-aineid vältida on.
- Tehke oma söögid ise, valmistage oma toidud ise ostetud õigetest algsetest toitainetest ja maitsestage oma toit ise.
- Sööge võimalikult puhast toitu. Kasutage mahetoitu, proovige leida endale oma varustaja kas tuttavate või sõprade näol või nende kaudu, et saada puhtaid toitaineid.
- Ärge kasutage söögi valmistamisel eelnevalt maitsestud algmaterjali: liha, grilliha, grillvorste, maitsestud juustu, ketšupit, valmis salatikastmeid, majoneesi, poolfabrikaate ega kulinaarialettide valmistoite.
- Kallid inimesed, hoolige endast, mõelge mida te sööte.
- Sööge pigem vähem, aga head ja kvaliteetset toitu!
Ma tean, kui hea enesetunde annab hea söök. Hea söök paneb teie keha õigesti tööle, annab energiat, loob hea tuju, toob positiivsed mõtted ja meeleolu, annab kerguse.
Olen veendunud, et see mida inimene sööb, see hakkab paistma ka välja tema välimuses!
Minu missioon?
Pean enda missiooniks anda edasi seda, mida ma tunnen valmistades ja süües häid toite. Seetõttu jagan ma retsepte oma toitudest oma kodulehel ja olen teinud tervislikku toitumist toetavad e-kokaraamatud. Mul on loodud erinevaid kokaraamatud nii hommikusöökide kohta, smuutide raamat ja Vahemere maade retseptid. Neis kokraaamatutes on lihtsad retseptid, mille järgi toitude valmistamine ei võta kaua aega ning kõik söögid on puhta maitsega, sest nende maitsestamiseks on kasutatud reaalseid maitsetaimi ja maitseaineid ning puhast toitu.
Neid sööke valmistades õpid toite ise maitsestama, õpid tundma, mis on õige toidu õige puhas maitse.
Proovige teha neid ja te ei kahetse, te saate neid toite süüa nädalast nädalasse süües seejuures vaheldusrikkalt.
Uskuge mind, hea toit annab teile tiivad!
Mõned fotod meie poelettidel olevatest toitude ettikettidest. Ka tunnustatud Eesti maitse märgiga toidud sisaldavad naatriumglutamaati. Kui lugeda ja mõelda, mida need sisaldavad, siis tekib küsimus: “Kui palju seal sees on tegelikult päris toitu?”




Loe veel salati kasulikkuse kohta siit.
Organimi puhastust ehk detoksfikatsiooni läbi viia regulaaselt, vähemalt 4 korda aastas, et vabaneda organismi kogunenud e-ainetest ja muudest toksiinidest.
Mis on ja kuidas läbi viia detoks saad lugeda siit.
Kuidas läbi viia organismi puhastus õpetuse koos tervislike retseptidega leiad siit:
Loe veel maitsetugevdaja kohta siit:
https://60pluss.postimees.ee/2774696/pikk-e-rodu-mis-on-mis-ja-millest-tuleks-hoiduda
https://majandus.postimees.ee/376281/e621-ehk-naatriumglutamaat-levinud-lisaaine-toidutoostuses
https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate