Salat on imepärane toit, mis ei ole eestlaste hulgas olnud väga populaarne. Roheline salat sisaldab palju vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid. Salati regulaarsest söömisest võib olla palju kasu sinu tervisele. Pean silmas just rohelist lehtsalatit.
Eestis on aastakümneid salati nime all enamasti söödud kartulisalatit, veel on levinud porgandi, peedi salatid juustu, küüsalugu ja majoneesiga. Kuna rohelises salatis on üle 90% vett, siis arvatakse, et selles ei olegi midagi kasulikku. Samas on vesi samuti organismile väga vajalik ning rohelised lehed sisaldavad rohkelt vitamiine ja mineraalaineid. Viimasetel aastatel on hakatud rohelisele salatile rohkem tähelepanu pöörama, kuid siiski on sageli kuulda, et salat on vesine ja sellest ei saa kõhtu täis.
Kui aga teha roheline salat koos proteiini sisaltavate toiduainetega, siis tõuseb selle kasutegur ja kõht püsib kauem täis.
Alljärgnevas postituses tuleb juttu just rohelise salati kasutegritest, mille olen kokku kogunud erinevatest usaldusväärsetest allikatest.
Kas salat on ainult vesi – müüt või tegelikkus?
Rohelist salatit süüakse sageli pearoa lisandina, kuid lisades rohelisele salatile proteiinirikkaid toiduaineid nagu kala, kana, krevette, muna, sinki, juustu, ube, herneid, pähkleid, seemneid jne võib selle muuta toitvaks pearoaks, millest on mitmeti kasu sinu tervisele. Võib olla sa ei usu, kuid regulaarse rohelise salati söömisega saab parandada oluliselt oma füüsilist ja vaimset tervist.
Rohelist salatit on väga erinevaid sorte ja vastab tõele, et kõigis salatites on üle 90% vett ja vähe proteiini. Kuna salatis endas on proteiini vähe, siis kipubki lihtsalt rohelisi salatilehti või neid koos kurgi ja tomatiga süües kõht kiiresti tühjaks minema. Hea ja toitva salati valmistamine on omaette kunst. Nüüd, siis selle juurde, mis on salati koostisaineid ja miks on salat kasulik.
Mida sisaldab roheline salat?
Roheline salat sisaldab palju vitamiine ja mineraalaineid, samuti kiudaineid. Salat sisaldab: A-vitamiin, B-6, C, K, foolhape, niatsiin, riboflaviin, raud, kaalium, ß-karoteen, luteiin ja vett. Rohelises salatis pole palju kaloreid, rasva ega suhkrut.
Rohelise salati regulaarse söömise kasutegurid tervisele.
- Salati söömine on abiks kaalu alandamisel ja kehakaalu kontrolli all hoidmisel.
- Aitab hoida seedimise korras ja aitab vähendada kõhukinnisust.
- On kasuliku südamele.
- Aitab hoida veresuhkru ja kolesterooli taseme kontrolli all.
- Vähendab diabeedi tekkimise ohtu.
- Salat aitab hoida normis hemoglobiini taset.
- Suurendab sinu energiataset.
- On kasulik nägemisele ja silmade tervisele.
- Sisaldab vett ja on suurepärane vee allikas organismile.
Asjata on suhtutud salatisse üleolevalt
Hea on ka see, et rohelist salatit võid sa süüa ükskõik, kui palju soovid ilma, et su kehakaal tõuseks. Muidugi juhul, kui sa ei lisa sellele rasvaseid majoneesi ja hapukoore baasil valmistatud kastmeid ja ei söö kõrvale rohkelt saia ega leiba. Kuna salatis on isegi rohkelt kiudaineid, siis ei ole vaja salati kõrvale saia, leiba ega muid teraviljatooteid süüa. Kui sa valmistad salati õigesti ja koostisained on proportsioonis, siis ei püsib sul ka salatit süües kõht täis ja püsid oma õiges kaalus.
Alljärgnevalt leiad erinevates salati tüüpides leiduvad toitained
Toitained* | Kogus | Iceberg | Roheline lehtsalat | Punane lehtsalat | Roma salat | Võisalat |
Vitamiin A | IU | 502 | 7405 | 7492 | 8710 | 3312 |
Vitamiin B-6 | mg | .042 | .09 | .100 | .074 | .082 |
Vitamiin C | mg | 2.8 | 9.2 | 3.7 | 4 | 3.7 |
Vitamiin K | mg | 24 | 126 | 140 | 103 | 102 |
Foolhape | mcg | 29 | 38 | 36 | 136 | 73 |
Niatsiin | mg | .123 | .375 | .321 | .313 | .357 |
Riboflaviin | mg | .025 | .080 | .077 | .067 | .062 |
Raud | mg | .41 | .86 | 1.2 | .97 | 1.24 |
Kaalium | mg | 141 | 194 | 187 | 247 | 238 |
ß-karoteen | mcg | 229 | 4443 | 4495 | 5226 | 1987 |
Luteiin + Zeaksantiin | mcg | 277 | 1730 | 1724 | 2312 | 1223 |
Nagu on näha tabelist, siis kõige toitainete rikkam on võisalat. Võisalat on roheline peasalat, mida on lihtne kasvatada ka rõdul potis.




Salati saab valmistada ka fenkolist, redisest, sigurist ehk Palla Rossa salatist jne. Salati variante on palju millest valmistada maitsvat ja toitvat salatit.
Salati valmistamine – kuidas ja millest valmistada hea ja tervislik salat?
Salati valmistamine on väga lihtne ning ei ole aeganõudev. Erinevalt paljudest keerulistest küpsetistest saab tervisliku salati valmis 10 – 20 minutiga. Lihtsaid, toitvaid ja tasakaalus salatite retsepte leida siit.

Salati valmistamiseks ei vaja sa pliiti, ega ahju ega elektrit.
Seetõttu sobib salat hästi tervislikuks toitumiseks kiire eluviisiga inimesele. Kui sul ei ole aega söögi valmistamiseks, siis leiad kindlasti lähimast poest rohelist salati ja veel mõned koostisained, et panna endale kokku tervislik lõuna või õhtusöök.
Regulaarne rohelise salati söömisega võid pikendada oma aktiivset eluiga ja nautida elu täiega.
Need kõik kasutegurid toimivad aga siis kui sa sööd salatit regulaarselt. Seetõttu olen kokku pannud salatite raamatu kus on tervelt 31 tervislikku salatit. Terve kuu jagu salateid, igaks päevaks uus maitse.
Lihtsaid, toitvaid ja tervislikke salateid leiad e-raamatust siit.
Olen ise salatite fänn olnud juba mitmeid aastaid ja saan seetõttu täie kindlusega öelda, et kõik need kiidetud salatite head omadused toimivad. Kuid selge on see, et märgatav kasu tõuseb salatist tervisele siis, kui süüa salatit ja just rohelist salatit regulaarselt, st igapäevaselt.
Loe blogist millised toiduained on kasulikud sinu nahale. Loe edasi siit.
Aastavahetus armastusest dieet elu 50-selt elust elustiil Heivi Herne Heivi sünnipäev juubel jõulud kaalu alandamine kas 30 on olla parem kui 50 keskeakriis keskiga kollageen kuidas elada kuidas elada oma unistuste elu kuidas kaalust alla saada Kuidas olla õnnelik Kuidas püsida vormis kuidas tähistada sünnipäeva kuidas täita unistusi lendamine Mida toob uus aasta Mindfulness naine naine 50 naine 50 pluss näomassaaž Pühapäev rituaalid salat sügis sünnipäeva tähistamine tervis tervislik eluviis tervislik toitumine tervislikud retseptid toit Toit ja tervis toitumine traditsioonid unistamine unistuste elu uus aasta
Olen saanu FB gruppides selliseid kommentaare, et aravatakse, et salat tekitab gaase. Kui sa teed õuna+kapsa salati või mis iganes salati, kus on üks koostisaine õun või kapsas (sh ka Hiinakapsas, mis pole üldse salat), siis jah, kindlasti tekitab see salat gaase. Samuti tekitavad gaase poest ostetud salatid ja majoneesid ja salatikastmed. Selleks mul ongi tehtud salatite e-kokaraamat, kus on A-st B-st õpetatud hea ja tervisliku salati valmistamist ja neid on tervelt 31 päevaks erinevaid.
Minu vastus siin allpool FB grupis esitatud küsimusele, mis toidud ei tekita gaase. Näiteks ei tekita gaaase roheline salat koos kanaliha või krevettide ja fetaga :). Enda maitsestatud toidud ei tekita gaase. Gaaside tekkimine on seotud ka allergiaga, see on üks mingi kindla toidu talumatuse sümptom. See tuleb endal selgeks teha, mis toidud gaase tekitavad. Kõik poest ostetud poolfabrikaadid ja maitsestaud toidud tekitavad üldjuhul gaase, sest sisaldavad säilitusaineid ja need tekitavad kõhupuhitust. Soovitan osta endale salatite e-raamatu, mille ma olen kokku pannud. Seal on ka lisaks retseptidele selgitused, mis on mingi toiduaine toime ja miks need koostisosad on valitud. Hea salati tegemine on kunst. See ei ole nii, et paned kokku kõike, mis pähe tuleb ja saad hea tervisliku salati. Sellepärast ma neid artikleid kirjutangi. Selles e-kokaraamatus on ka kirjutatud, mis toiduained gaaside teket vähandavad ja seedimist soodustavad. Mõte ongi selles, et söögid tuleb ise maitsestada algusest lõpuni ja ise valmistada. 🙂 Soovitan enda tervisesse investeerida ja osta salatite raamat. Raamatu leiab siit: https://shop.wellness-studio.ee/product/salat-sinu-toidulaual-tervislik-salat/