Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsini moosi ja Kreeka pähklitega on just see eelroog, mis sobib ideaalselt jõuludeks või aastavahetuseks. Kas sa oled enne sellist toitu proovinud? Brie juust on küpsetades väga hea ning selle katte valmistamiseks on erinevaid varient. Võid kasutada erinevaid pähkleid ja ja maitseid. Kuid just see jõvika-apelsinimoosiga variant on väga jõululik ja pidulik. Jõhvika-apelsinimoos annab sellele eelroale just sobiva punase värvi ja mõnusa maitsenoodi.
Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsini moosi ja Kreeka pähklitega
Valmistamise aeg 15 min. Kokku koos ettevalmistusega 45 min, 6-8 inimesele.
Koostisained
- 1 terve Brie juustu (125-150g)
- 350 g jõhvikad
- 1 tass suhkrut (võib olla pruun suhkur, aga see ei ole nii magus, siis võib panna seda rohkem või tuleb hapukam moos)
- apelsini mahl ja riivitud koor
- 1/3 tassi Kreeka pähkleid, sobivad ka pistaatsia- ja pekaanipähklid.





Valmistamine
Esmalt valmista jõhvikamoos. Moosi peab olema jahtunud, seega võid moosi valmistada juba eelmisel päeval. Moos seisab külmikus kaanega purgis umbes 3 kuud.
Moosi valmistamine
Pane väiksesse kastrulisse jõhvikad, suhkur ja apelsinimahl ning riivi apelsini koor. Apelsini koor riivi siis, kui apelsin on terve ja alles seejärel pressi sellest mahl välja. Kuumuta segu keskmisel kuumusel keemiseni. Hauta moosi umbes 15 minutit või kuni jõhvikad on hakanud puruks minema ja paksenema. Ära lase kõikidel jõhvikatel puruks minna vaid lase pooltel neist terveks jääda. Siis näeb moos efektsem välja. Jahuta moos toatemperatuurini.
Pähklite ette valmistamine
Rösti pähklid ahjus 350C˚ juures umbes 3- 5 minuti pärast jälgige hoolikalt, et nad ei läheks kõrbema, sest see juhtub kiiresti. Võta pähklid ahjust välja kui nad on läinud juba natuke pruuniks. Jahuta pähklid ja haki jämedalt soovi korral. Kreeka pähklite asemel sobivad väga hästi veel pistaatsiapähklid ja pekaanipähklid.
Juustu küpsetamine
Aseta juust kuumakindlale taldrikule või koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Pane terve juust 350 C˚ kuumusesse ahju ja küpseta umbes 10 – 12 minutit. Kuna juust läheb väga järsku pehmeks, siis tuleb see kindlasti enne välja võtta, kui see hakkab sulama. 15 min on juba liiga kaua.
Küpsetatud Brie juust ongi valmis ja nüüd serveeri
Võta juust ahjust välja ja pane peale jõhvikasegu, puista peale Kreeka pähklid. Serveeri õunte, pirnide või kreekeritega. Lase natuke jahtuda, aga serveeri soojalt. Sobib eelroaks aga ka magustoiduks.
See küpsetatud Brie juust on väga efektne söök ja hapukas moos sobib väga hästi juustuga kokku. Moosile võib natuke lisada ka tšillit. See annab veel juurde lisaefekti. Soovitan julgematel proovida moos koos tšilliga, kuid lisage ainult noatsatäis tšillit.
Seda efektset eelrooga võid süüa igal pidupäeval
Kui sa ei ole enne juustu küpsetanud, siis ma soovitan enne õiget pidupäeva teha vähemalt ühel korral see küpsetatud Brie juust endale prooviks. Esimesel korral ei pruugi kohe välja tulla. Sõltub ahjust kaua hoida, ning juust tuleks ahjust enne välja võtta, kui see hakkab laiali sulama. Serveerida ja süüa kohe soojalt.
Kui sa teed 1-2 x selle juustu valmistamise läbi, siis saad aru millal on sinu ahjuga õige aeg juust välja võtta ning millal on õige aeg lahti lõigata.
Natuke tahab ta tahenemist, kuid mitte liiga kaua, siis läheb juust kõvaks tagasi.
Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsinimoosiga




Sarnaseid ilusaid ja huvitavaid retsepte jõuludeks ning aastavahetuseks leiad veel e-kokaraamatust siit. Jõulud on pikad pühad ja ega igal päeval ei söö sülti ja sealiha ning verivorsti.
Jõulutoitude raamatu leiad siit:
Minu lemmiku jõulutoit on juustu-spinati pirukas. Selle retsepti leiad siit.