Pasha või Pascha tuntud ka kui Paskha, on ida-ortodokssetes riikides populaarne toorjuustu või kohupiimaga ja puuvilja-munakreemiga valmistatud juustu-kohupiimakook, millega tähistatakse paastuaja lõppu ja lihavõttepühade algust. Pasha retsepte on leida erinavid, kuid siin jagan ühte lihtsat retsepti, mis on valmistatud kohupiimast, meest, kuivatatud puuviljadest ja mandlitest.
Pasha on traditsiooniline vene lihavõttemagustoit
See on maitsev ja rikkalik puding, mille saab valmis teha päev enne serveerimist, muutes selle stressi- ja probleemivabaks retseptiks. Hea, teed magustoidu päev varem valmis ja saad ise rahulikult pühasid nautida. Pashale lisatud brändi teeb selle eriti heaks, nagu ikka magustoitude puhul, on lusikatäis brändit see mis annab maitsele lõppviimistluse. Vajalik on vorm mille sisse pasha seisma panna. Traditsiooniliselt valmistatakse pasha puust neljakandilises vormis, kuid kui seda ei ole, siis sobivad selleks hästi ka klaasist sügavamad kausid. Kandiline oleks tore, aga võib teha ka ümmarguses sügavamas magustoiduklaasis, kausis. Minul on see pasha valmistatud sügavamas klaaskausis mis oli vooderdatud marliga.
Retsept ja valmistamine
Koostisained
- 3 munakollast, lahtiklopitud
- 240 ml vahukoort
- 120 g tuhksuhkrut
- 60 ml vedelat mett
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 1 spl brändit (soovitav)
- 900g kohupiima-, kodu- või toorjuustu, kurnatud. Võid kasutada kohupiima ja toorjuustu pooleks.
- 60 g soolamata võid
- 100 g segatud kuivatatud puuvilju, 1 sl kivideta väikseid rosinaid
- 50 g purustatud mandleid või mandlilaaste
Valmistamine
- Alusta munadega ja sega keskmises kastrulis munakollased ja vahukoor omavahel, seejärel sega sinna juurde suhkur ja vedel mesi.
- Kuumuta segu tasasel tulel, kuni segu on sellise paksusega, et katab lusikaselja – ole ettevaatlik, et munad ei tarretaks.
- Lisa vaniljeekstrakt ja brändi ning sega hästi. Asetage vanillikaste jahedasse kohta, kuni see on külm
- Pane kohupiim või juust koos võiga blenderisse ja blenderda ühtlaseks massiks
- Sega juustu-kohupiima segu külma vanillikastme hulka ja sega kõik õrnalt ühtlaseks massiks
- Lisa kuivatatud puuviljad, rosinad ja pähklid, sega korralikult läbi ja tõsta segu lusikaga 1200 ml võiga määritud või marli või küpsetuspaberiga vooderdatud kaussi. Soovitan kasutada marlit või küpsetuspaberit kui on sügavam kauss, siis on lihtsam pashat sealt pärast kätte saada.
Pane pasha kausiga külmikusse. Paras on kui see seisab külmikus tavalselt temperatuuril 6-8C juures 24 tundi enne serveerimist.
Enne serveerimist vala kausist välja liigne vedelik. Keera pasha kaussist tagurpidi välja vaagnale või taldrikule. Kaunista vastavalt oma soovile ja võimalustele. Riivi peale šokolaadi, lisa röstitud mandlilaaste. Dekoreeri magustoit vastavalt oma võimalustele näiteks glacekirsside ja karamelli või šokolaadikreemiga mandlitega.

Lihtsaid retsepte pidupäevaks erinevateks juhtudeks leiad e-kokaraamatust siit:
Prantsuse õunakoogi retsepti leiad siit