Vitamiinisalat jõhvikataga sobib hästi sügis-talvisel hooajal orgamismi turgutamiseks ja immuunsüsteemi tugevdamiseks. Salati koostisained on valitud nii, et organism saaks erinevaid vitamiine ja mineraalaineid.
Vitamiinisalatis on koos kolm supertoitu: meie enda kodumaised jõhvikad, spinat ja india pähklid.
Jõhvikad sisaldavad palju C- vitamiini K- vitamiini ja rauda ja mitte ainult. Jõhvikad on tugevad antioksüdandid, tuntud kui looduslik antibiootikum ning omavad põletiku vastast toime.
Lisaks on jõhvikatest kasu veel:
- vererõhku ja kolesterooli taseme alandamisel, mistõttu vähendavad nad südamehaiguste riski
- aitavad orgamismist vett välja tuua
- on abiks toidu seedimisel ja vähendavad kõhupuhitusi
- alandavad mao happesust ja aitavad kaasa toitainete imendumisele
Kindlasti on toored jõhvikad tervisele kasulikumad kui kuumtöödeldud. Seetõttu tuleks neid süüa toorelt ja lisada toitudesse töötlemata kujul. Jõhvikaid tasub lisada salatisse, neid võib segada ka riisi ja pastaroa sisse.
Vitamiinisalat jõhvikate ja India pähklite
Koostisained:
- 2 – 3 peotäit spinatilehti
- 1 sl jõhvikaid
- 4 kirss- või ploomtomateid
- 1 peotäit lutseriniidusid
- 2 tl rosianid või natukene viinamarju
- 1 sl India pähkleid
- 1 sl extra virgin oliiviõli
- 1 tl balsamicot või värsket sidruni või apelsini mahla
- Soola, pipart, oreganot
Valmistamine.
Pese spinat ja kuivata salativurris. Pane spinat kaussi või taldrikule. Lisa peale pestud ja sektoriteks lõigatud kirsstomatid, lutserniidud. Lisa õli, balsamico, sool ja pipar ning sega salat kergelt läbi. Lisa salatile peale jõhvikaid, rosinaid, ja India pähkleid. Dekoreerimiseks lisa näpuotsaga veel lutserniidusi. Siis näeb ahvatlevam välja.

Vitamiinisalat jõhvikatega on supertoit koos teiste salatis olevate toiduainetega, mis toetab sinu südame tervist ja on oragnismi üldtugevdava toimega.
Sama kasulikud nagu on jõhvikad on salatis väga kasulikud ka kõik teised toiduained nagu spinat, India pähklid, lutserni idud ja rosinad.
India pähklid sisaldavad vähe suhkrut ning sisaldavad palju kiudaineid, valku ja tervislikke rasvu. India pähklid sisaldavad samuti magneesiumi ja mangaani, mis on olulised energia tootmiseks, aju terviseks, immuunsuseks ja luude terviseks.
Nii nagu jõhvikadki, on ka India pähklid head antioksüdandid.
Lisaks on India pähklid veel kasulikud nahale ja juustele. India pähklites sisalduv vask aitab kaasa melaniini – pigmendi, mis annab nahale, juustele ja silmadele värvi, tootmisel. Tervislik melaniini tootmine võib parandada juuksevärvi. Samuti toimib see ka nagu looduslik päikesekaitsekreem.
India pähkleid nagu ka teisi pähkleid ei ole vaja korraga palju süüa. Piisab sellest, kui süüa päevas 5-8 pähklit.
Jõhvikad aitavad organismist toksiine välja tuua
Jõhvikatest saab teha värskendava joogi lisades need õhtul allikaveele ja lasta üleöö seista. Selline jõhvikavesi on hea toksiinide väljutaja ja samas saab organism vitamiine.
Selleks, et toiduainetest oleks tervisele kasu, tuleb neid süüa regulaarselt ja vähemalt 4 päeval nädalas.
Südamele on kasulikud ka salatis olevad rosinad.
Lutserinidud on samuti vitamiinirikas supertoit, mis on aitavad samuti organismist vett välja tuua.
Vitamiinisalati põhikomponent spinat on samuti hea antioksüdant, sisalab K ja B grupi vitamiine, on kasulik nahale, juustele, luudele. Spinat on ka proteiinirikas ja aitab kõhul kauem täis püsida.
Organismi puhastavaid toite leida veel e-kokaraamatust “Detoks dieet. Organismi puhastamine toiduga.”
Loe veel kuidas kiirendada ainevahetust siit.