Juustu-spinatipirukas, see on minu 19. aasta traditsioon valmistada seda pirukat jõuludeks ja teisteks tähtpäevadeks. Ma ei ole mingi taimetoitlane, söön liha küll ja head sülti hea meelega. Alguse sai selle piruka traditsioon, aga siis, kui sain emaks. Kuna pojal oli mitmete toitude osas allergia ning juhtumis sain sellel ajal ka jõulukingiks hea jõultoitude kokaraamatu, kus oli sees selle piruka retsept. Nii see siis kujuneski meie jõulutoiduks. Juustu-spinatipirukas on minu lemmik pühadepirukas.
Juustu- ja spinatipirukas. 8 inimesele.
Valmistamise aeg kokku umbes 2 h. Kaloreid on ¼ tükis vähemalt 400 kcal.
Tainas:
115 g võid
225 g jahu
1/2 tl sinepipulbrit
1/2 tl paprikapulbrit
näpuotsatäis soola
115 g riivitud Cheddari juustu
45-60 ml (3-4 sl) külma vett
1 muna, lahti klopitud, määrimiseks

Täidis:
450 g külmutatud spinatit (sulatada eelmisel päeval üles, saab kiiremini)
1 keskmine sibul, hakkida
225 g kodujuustu, 5% rasvasisaldusega tavaline on kõige parem
2 suurt muna, kloppida lahti
50 g riivitud Parmesani juustu
100 ml kohvikoort
soola, noaotsatäis jahvatatud musakaatpähklit, värskelt jahvatatud musta pipart.
Esmalt valmista tainas.
Haki noaga või ja jahu, kuni moodustub pudrutaoline segu. Sega juurde sinepi- ja paprikapulber, Cheddari juust ja mudi tainas ühtlaseks seguks, lõpuks lisa vesi ja sõku tainas ühtlaselt läbi, vormi palliks. Mähi tainapall toidukilesse ja pane 30 min külmkappi. Kuni tainas on külmikus valmista täidis.
Täidise valmistamine.
Juustu-spinatipiruka täidise valmistamiseks sulata spinat. Kui unustasid spinati sulama panna, siis pane külmutatud spinat kohe pannile ja see sulab seal ka kiiresti. Sulata alguses väiksemal kuumusel, kuid hiljem suurenda kuumust, et vesi aurustuks. Lisa spinatile, mis on pannil, hakitud sibul ja hauta kuni vesi on välja auranud ja sipnat peaaegu kuiv. Kui spinat jääb väga vesiseks, siis saab täidis liiga vedel ja kook ei küpse ära. Pane hautatud spinati ja sibula segu kaussi ja maitsesta muskaatpähkli, näpuotsatäie soola ja musta pipraga. Jahuta ja seejärel lisa ülejäänud koostisosad ja sega läbi ühtlaseks massiks. Seni on tainas olnud külmas.
Juustu-spinatipirukas läheb ahju ajuplaadile!
Pane ahi soojenema kuni 200C-ni ja pane küpsetusplaat ahju soojenema.
Jaga tainas 2/3 põhjaks ja 1/3 katteks. Rulli 2/3 tainast jahusel tööpinnal lapikuks koogiks ja aseta või või oliiviõliga määritud sakilise servaga koogivormi (23cm läbimõõt). Suru tainas vastu vormi seinu, lõika tainarulliga maha üle vormi ulatuvad servad. Vala täidis vormi. Rulli lahti ülejäänud 1/3 tainast ja kui sul on tainavõre lõikur, lõika sellega koogile peale katteks tainavõre. Minul seda pole ja ma lõikan noaga lihtsalt tainaribad mis asetan kahte pidi tainale nii, et moodustub võrk. Pintselda tainas lahti klopitud munaga.








Aseta koogivormis olev juustu-spinatipirukas ahjus olevale soojale küpsetusplaadile. Küpseta kooki 35-45 min ca 200C juures, või natuke kauem kuni kook on kuldpruun. Ahjust välja võttes aseta kook esmalt jahtuma. Lõika lahti ca 10-15 pärast ahjust välja võtmist.




Aega võtab, aga tasub ära, siin see on juustu-spinatipirukas












Võib süüa kas soojalt või külmalt. Saab külmutada tükkidena sügavkülmikus ja hiljem üles sulatades on täpselt sama hea kui värskelt.
Vaata videost kuidas juustu-spinatipirukat valmistada.
Lihtsaid retsepte jõuludeks ja aastavahetuseks leiad minu e-kokaraamatust siit.
Vaata veel retsepte siit.
Loe jõulde ja aastavahetuse tähistamise kohta siit.