Maasika-rabarberi kook muretaina põhjal biskviidikattega. Klassika, mida ilmselt on iga koogiküpsetaja on oma elus teinud. Kevad on see aeg, kui rabaraberid lihtsalt kutsuvad endast kooki valmistama. Nii ka mina, igal kevadel tuleb ikka ja jälle teha üks mõnus rabarberikook.
Kuna mulle meeldib toitudega katsetada, siis ma vaatan uurin retsepte siit ja sealt ja proovin midagi ise lisada või muuta, et saada natuene teistsugust tulemust. Seekord otsustasin panna kokku rabarberid ja maasikad. Kuna rabarber on üsna hapu, siis mõtlesin, et oleks hea neile lisada tasakaalustamiseks natukene maasikaid. Tulemus tuli välja hea, päris magus ja mahlane, kuigi suhkrut ma palju ei lisanud.
Maasika-rabarberikook muretaina põhjal, biskviitkattega
Maasika-rabarberikook biskviidikattega on klassika ja seda on imelihtne valmistada. Esmalt tuleb valmis teha tainas ja panna see mõeks ajaks külmikusse tahenema. Seejärel on paras aeg valmistada ette täidid. Pesta, koorida ja tükeldada rabarberid ja pesta maasikad. Allpool on toodud täpsemad juhised koogu valmistamiskes.
Koostisained
Muretainas
- 1 muna
- 150 g taluvõid 82% ilma soolata
- 100 maitsestamata paksemat biojogurtit või Kreeka jogurtit
- 250 g või rohkem jahu (sõltub jogurti pakusesest)
- noaotsatäis soola
- 1 tl suhkrut
- soovi korral võib lisada 1 tl soodat
Vahusta toasoe või koos suhkru ja soolaga, lisa muna ja sega ühtlaseks, lisa jogurt ja sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa 1/2 jahu ja sega ühtleaseks. Võid lisada jahu sisse 1tl söögisoodat. Siis tuleb tainas paksem ja kerkib. Seejärjel lisa veel jahu juurde kuni tainas tuleb kausiservade ja lusika või käte küljest lahti. Mina segan tainast kätega ja tainas on paras siis, kui jahu käte küljest lahti tuleb. Vormi tainast pall, mähi sellele ümber toidukile ja pane külmikusse. Minimaalne seismise aeg on 30 min, aga võib kasutada ka järgmisel päeval. Samuti võib teha tainast suurema koguse valmis ja pool näitkes sügavkülma panna ja kasutada järgmisel korral. Näiteks, kui soovite ära kasutada tervet võipakki :).
Täidis
- 1 tass puhastatud, kooritud ja umbes 1 cm paksusteks tükkideks tükeldatud rabarbereid
- 1 tass pestud ja neljaks lõigatud maasikaid
- 2 sl pruuni Demerara suhkrut
- 1 tl jahvatatud kaneeli
Pese, koori ja tükelda rabarberid ning pane kaussi, lisa neile suhkur ja kaneel ja sega läbi. Maasikad pese, aga ära neid veel tükelda. Maasikad lõika neiljaks vahetult enne koogi peale panemist.
Nüüd, kui muretainas on külmikus natukene tahenenud võta see välja ja suru pall lapikuks ning rulli kas tainarulliga lamedaks vastavalt oma koogivormile. Mina kasutasin 24cm ümarat klaasvormi, et kook jääks ilusama ümara kujuga ja pidulikum. Selleks, et kooki sealt kindlasti tervena kätte saada panin ma vormi alla võiga määritud küpsetuspaberi. Ehk siis lõikasin välja vormi põhja suuruse ümara küpsetuspaberitüki. Määrisin selle võiga kokku (võib kasutada ka light oliiviõli või taimeõli). Seejärel panin oma lapikuks surutud tainakoogi paberile ning surusin selle kätega laiakas vastavalt paberi suurusele. Kuna peale tuleb biskviitkate, siis keerake muretaina servad kindlasti vormi servadeni üles. Muidu valgub biskviittainas liiga alla. Enne ahju panemist tee kahvliga tainasse augud. Pane tainapõhi eelsoojendatud ahju 180C° juures küpsema ja küpseta umbes 15 min kuni tainas on helepruun.





Biskviittaina valmistamine
Valmista klassikaline biskviittainas. Mina tegin 3 munaga kuna vorm on väike ja munad olid suured. Kui teed terve ahjuplaaditäie kooki, siis on parast teha ilmselt 5 munaga. Tegin kõige lihtsama variandi, kus vahustasin munad suhkruga koos kollase ja valgega koos ühtlaseks ja seejärel lisasin jahu.
Biskviittaina koostisained
- 3 – 4 külmikust võetud muna (külmad vahustuvad paremini)
- vastavalt 3 – 4 sl valget suhkrut
- vastavalt 3 – 4 sl eriti head nisujahu
- 1 tl vanillisuhkrut
Valmista tainas järgmisel. Vahusta külmad munad ja suhkur kõvaks valgeks vahuks. Lisa supilusika kaupa jahu (soovitav lasta jahu läbi sõela, siis ei lähe see tükki). Sega jahu tainasse ettevaatlikult tainalabidaga segades. Lisa tainas kohe koogile.
Nüüd, kui muretainas on ahjus helepruuniks küpsenud, võta see ahjust välja ja lisa peale rababerid. Rabarberitest on selleks ajaks välja valgunud mahl ning tõsta rabarberid koogile ilma vedelikuta. Muidu läheb kook liiga nätskeks. Seejärel lisa tükeldatud maasikad ja vala peale biskiviittainas.
Küpseta kooki ahjus 170 C° juures umbes 15-25 min vastavalt koogi paksusele ja ahjule. Selleks, et biskviit kokku ei langeks ära tee ahju ust lahti vaata läbi akna. Kui kook on juba kuldpruun võid ettevaatlikult ahjuukse avada ja proovi mingi puupulgaga (küpsetusvarras, hambaork), kas kook on seest küps. Kuna maasikad ja rabarberid on mahlased, siis võib kook seest jääda nätskeks.










Tõsta maasika-rabarberikook ahjust välja ja jäta 5-10 minutiks jahtuma. Seejärel tõsta kook koos paberiga ahjuvormist välja. Lase koogil jahtuda ja seista, et sisu taheneks. Seejärjel lõika kook tükkideks ja serveeri kas jäätise, vahukoore, vaniljekreemi, kohupiima, Keeka jogurti või kondenspiimaga.
Minul on maasika-rabarberikook serveeritud kondenspiimaga 🙂




Vaata ka Inglise einemuffinite retsepti siit.
Veel minu maitsvaid ja lihtsaid retsepte leiad e-raamatutest siit.
Kui soovid teada, kuidas süüa hästi ja hoida oma kehakaal normis, siis loe blogist siit
Smuuti on hea organimsi turgutaja ja laadia ning kasulik igal aastajal – 12 põhjust miks juua smuutit siit.
Inspiratsiooni hommikusöökidest leiad minu hommikusöökide raamatust siit: