Lõhe valmistamine on üldjuhul kindla peale minek. Kui tahad pakkuda midagi reede õhtul ootamatult külla tulevatele sõpradele, siis tee lõhet. Lõhe on tänuväärne veel seetõttu, et see valmib kiirest. Lõhe valmistamine võtab üldjuhul aega 35- 40 min koos ettevalmistus ajaga.
Üldjuhul on lõhet keeruline untsu keerata. Kes aga ei ole enne lõhet küpsetanud, siis mõned näpunäited lõhe või ka forelli küspetamiseks.
Lõhe valmistamine.
- Võta kala külmkapist vähemalt 30 min enne valmistamist välja.
- Ära kunagi pese lõhet ega forelli, vaid pühi see puhtaks ja kuivaks köögipaberiga.
- Pane maitsestatud kala alati eelsoojendatud ahju.
- Lõhe küpsetamiseks on paras kuumus üldiselt 170C ja aeg 25-30 minutit. Viimased 5 min võid lasta küpseda ventilaatoriga (kui ahjul on ventilaator).
- Grillrežiimil küpseta kala 20-25 min.
- Kui kala on küpsenud võta see vähemalt 2-3 min jooksul ahjust välja, et see ei hakkaks kuivama vaid jääks mahlaseks.
Väikese vürtsiga ahjulõhe sfranikarulitega.
Vaata retsepti allpool
Koostisained.
- Vaja läheb lõhe liblikfileed, nii mitu tükki kui mitu inimest on. Võib olla koos nahaga, nahaga kala jääb mahlasem.
- Tšilliõli (extra virgin oliiviõli), millele on lisatud tšillipipart.
- Roospipart (soovi korral).
- Meresoola, valget pipart.
- Väiksemaid kartuleid. Igale inimesele umbes 2 kartulit.
- Soovi korral erinevaid köögivilju (paprika, pastinaak, Brüsseli kapsas)
- Iga inimesele 3 – 4 kirsstomatit.
- Extra virgin oliiviõli.
Pühi kala puhtaks köögipaberiga ja pane küpsetusvormi. Soovitav on kasutada klaasvormi või keraamilist vormi. Vala iga fileetüki peale tšillimaitselist õliiviõli (1 sl ühe tüki jaoks). Jahvata peale pipart ja soola. Keera tükid teistpidi ja maitsesta teine pool sama moodi. Kui soovid või peale puistata roospipart. Jäta fileetükid ahjuvormi tõmbama seniks kuni pesed ja koorid kartulid.
Pese kartulid ja koori, lõika kartulid pooleks või neljaks, sõltuvalt kartuli suurusest. Arvesta, et kartulid küpseksid ahjus ära samuti 30 minutiga.

Vala kartulitele õli, jahvata soola ja pipart ja sega läbi ning vajadusel jahvata veel soola ja pipart. Puista kartulitele peale safrani.
Lisandiks ahjukartulid safraniga ja kirsstomatid.
Pane kala ja kartulid eelsoojendatud ahju küpsema. Küpseta 170C juures grillrežiimil 20 min. Lisa juurde pestud ja soovi korral poolitatud kirsstomatid ja küpseta veel 5 min grillrežiimil või ventilaatoriga, kui su ahjul see on. Lase küpsenud kalal ahjus 2 min seista ja tõsta välja.

Serveeri ja söö kohe. Lõhe kõrvale võib ahju panna veel erinevaid köögivilju, Brüsseli kapsast, porgandit, pastinaaki, paprikat, muskaatkõrvitsat, küüslagu küüni (soovitan panna koos koortega).
Soovi korral sobib kõrvale lisandiks veel mõni kergema lehtsalat: hernevõrsed, kresssalat, lutserniidud. Hästi sobib ka keedetud brokkoli. Brokkolile ja salatile võid lihtsal peale niristada natukene extra virgin oliivuõli. Tomatile jahvata pipart peale siis kui serveerid ja lisa natukene oregaanot või punet.
Yummy lõhe ongi valmis!


Kui soovid midagi põnevamat teha kanast, siis leiad minu lemmiku itaaliapärase ahjukana retsepti Pancetta ja fenkoliga siit.
Lihtsaid retsepte ja Vahemere maade maitseid koos nädalamenüü ja ostunimekirjaga leiad minu e-kokaraamatust siit.
Kergeid ja maitsvaid toite, snäkke ja suupisteid, magusta ja veel retsepte kala valmistamisek (tuunikala, mõõkkala, ja rannakarpide valmistamise retseptid) kas jõuludeks, aastavahetuseks või mõneks muuks tähtpäevaks leiab e-kokaraamatust siit