Jamu jook on traditsiooniline Indoneesia ravim, mis on valmistatud juurtest, ürtidest, lillede õitest, seemnetest, koortest ja vürtsidest. Vahel lisatakse joogile piima ja mune. Magustamiseks kasutatakse kas mett või palmisuhkrut. Jamu jooki võib leida kogu Indoneesiast, kuid kõige levinum on see Javas.
See versioon, mida mina olen siin Balil olles joonud on üks populaarsemaid ja sisaldab kurkumit, ingverit, mett ja laimi. Levinumad taimed, mida jamu valmistamiseks kasutatakse on: nelk, apteegitill, seller ja tamarin. Seda võib juua, et parandada oma tervist, kuid see on samuti lihtsalt mõnusalt energiat andev, värskendav ja maitsev jook.
Jamu jooki on Indoneesias tarvitatud aastasadu hea tervise säilitamiseks ja erinevate haiguste ja kõhuvaevuste raviks. Selle nimega joogi variante on Indoneesias sadu. Kuid jagan jamu retsepti, mida ma olen ise joonud ja mis on valmistatud ingveri kurkumi, laimi ja meega. Kui on viitsimist ja mahti mässata, siis soovitan kindlasti seda proovida valmistada. Min olin väga meeldivalt üllatunud, kui seda jooki esimest korda proovisin. Nüüd juba tunnen lausa vajadust jamu järgi, et alustada oma päeva selle joogiga.
Kuidas valmistada jamu?
Keeda värsket kurkumit ja ingverit vees ekstraheerimise parandamiseks, seejärel lisa enne kurnamist ja jahutamist laimimahl. Kui jook on jahtnud 60C, siis lisage mesi. Sellest saab päris tummine kontsentraat. Mina olen siin Balil jamu lahjendanud veega vahekorras 1/3 jamu kontsentraati ja 2/3 vett. Kuid seda võib juua ka ilma lahjendamata.
Valmistatud kontsentraat säilib külmikus kuni nädala.
Kuigi seda jooki serveeritakse Indoneesias tavaliselt külmalt, siis võib soovi korral seda ka lisada kuuma vette ja juua kuuma teena.
Jamu (Indoneesia kurkumi ingverijook)
ETTEVALMISTUSAEG 15 minutit ja valmistamise aeg 15 minutit
AEG KOKKU 30 min
KOGUS 4 portsjonit
Koostisained
- 1 tass värsket kurkumit, puhastatud ja tükeldatud
- 1/2 tassi värsket ingverit, puhastatud ja tükeldatud
- 4 tassi vett
- 1/2 tassi mett
- 1/4 tassi värskelt pressitud laimimahla, 2-3 laimist
Valmistamine
Pese, puhasta (koori) ja tükelda kurkum ja ingver ja pane need blenderisse ning lisa vesi. Blenderda kõik ühtlaseks seguks. Pane segu kastrulisse ja laske keema tõusta. Kasuta kuumutamisels keskmist kuumust, mitte kõige kõrgemat kuumuseastet. Vähenda kuumus väikeseks ja keeda segu vaiksel tules umbes 15 minutit.

Tõsta kastrul tulelt ning lisa laimimahl ja hiljem mesi. Mett võid lisada ka siis kui hakkad jamu jooki jooma.
Kurna ja jahuta segu.
Kurna segu läbi peene sõela. Seejärel valage kurnatud segu klaaspudelisse või -purki ja jahutage kuni jahtumiseni.
Säilita suletult külmikus. Jook on kasutamiskõlblik umbes nädala.
Selles joogis on kõik ingveri, kurkumi ja mee tervistavad omadused. Mis kasu on tervisele ingverist saad lugeda logist siit.
Nautige jamu jooki ja tunnete kuidas tervis mühinal tuleb.
Vaata veel organismi puhastavaid detoks jooke siit.
Loe kombucha ehk teeseene joogi kohta siit.