Skip to content
Menu
Naine 50 pluss
  • Esileht
  • Ilunipid ja heaolunõu
    • Kuiva naha hooldus – ilunipid
  • Kliendiportaal
  • Pood
  • Retseptid
    • Kana valmistamine
      • Ahjukana Pancetta ja fenkoliga
      • Kana poolkoivad aasiapäraselt magus-vürtsikas kastmes
      • Kanaliha maitsestamine – kanafilee rosmariini ja küüslauguga
    • Kartuli-juustukotletid – Hash Browns retsept
    • Köögiviljaroad. Lihtsad retseptid köögiviljadest.
      • Täidetud paprika
    • Kotletid – mahlase kotleti retsept
    • Lihtsad supid. Püreesupid. Köögiviljasupid. Kalasupid.
      • Läätsesupp mandlipiima ja tšilliga
      • Suvikõrvitsa püreesupp raviooldidega
    • Magus – koogid, küpsetised ja muud magustoidud
      • Inglise einemuffinid – hea hommikusöök on hea päeva algus
      • Ise tehtud jäätis – banaani-marjajäätis
      • Küpsisetort – lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
      • Õuna-kaneelikook
      • Prantsuse õunakook
      • Friteeritud puuviljad taignas
      • Maasika-rabarberikook
      • Pannkoogid – väikesed paksud pannkoogid maasikamoosiga
      • Ploomikook värskete ploomidega – sügisene maius
      • Sorbett – maasika-ananassisorbett
    • Snäkid, suupisted ja eelroad
      • Kalamarja suupisted väikestel pannkookidel
      • Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsinimoosiga
    • Veiseliha valmistamine ja veiseliharoad. Liha maitsesamine.
      • Veiseliha pada ubadega
    • Joogid ja jookide valmistamine
      • Jääkohvi apelsinimahlaga – ideaalne jook suvepäevaks
      • Vesi, maitsevesi, kombucha
      • Arbuusi-maasika jook (slush)
      • Frappé kohvi
      • Jamu – Indoneesia traditsiooniline taimne ravijook
    • Juustu-spinatipirukas
    • Kala ja mereannid
      • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
      • Rannakarbid valge veini kastmes
      • Graavilõhe valmistamine ehk gravlax
    • Salatid – lihtsad ja toitvad salatite retseptid
      • Köögiviljasalat murulaugu ja majoneesiga
      • Vitamiinisalat jõhvikate ja India pähklitega
  • Tutvustus
  • Minust
Naine 50 pluss

Populaarsed postitused

  • Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
    Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
  • Kotletid - mahlase kotleti retsept
    Kotletid - mahlase kotleti retsept
  • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
    Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega

Rubriigid

Otsi

Minestrone supp ja MSD

Maitsetugevdaja naatriumglutamaat (E621) – MSG võib tekitada mürgistuse

Posted on 30/09/201813/06/2021

Täiesti tavalises ilusas kohvikus võib leiduda supis naatriumglutamaati E621 ehk MSG, millest võib saada mürgistuse…..

E-ained meie toidus. Üks segedasemaid on neist maitsetugevdaja E621 ehk naatriumglutamaat. Me võime arvata, et sööme puhast ja kontrollitud toitu, sest teisti ei saakski see meie tavamõistuse järgi olla, kõik kahjulik ained peaks ju meie väga reguleeritud elus olema keelatud. Kui e-ained on lubatud, siis meil võib tekkida ekslik ettekujutus, et need ei ole seetõttu kahjulikud. Just nimelt, see ongi ekslik ettekujutus, sest tegelikult „puuduvad“ või ei avalikustata piisavalt e-ainete kahjulikkuse kohta teaduslikud uuringud. Kuna e-aineid vajavad suured toitu tootavad korporatsioonid üle maailma ning kuna suured korporatsiooni omavad suuri rahasid, mida on vaja teaduslikeks uuringuteks, siis seetõttu ei räägitagi nendest piisavalt, st mitte nii piisavalt, et info e-ainete kahjulikkusest jõuaks inimeste teadvusesse.

E-ained naatriumglutamaat E621 – MSG

Nii näiteks on naatriumglutamaati (E621) – MSG lubatud nii USA-s kui ka Euroopa Liidus on MSG lubatud kasutada teatud toiduainetes ja piiratud koguses. MSG-d on toidus kasutatud üle 100 aasta ning alanud on selle kasutamine Aasiast, Hiina kiirtoitudest. Levinud on MSG kasutamine kiirtoidurestoranides, friikartulites, ketšupis, kastmetes, majoneesides jne. Veel mõni aeg tagasi kasutasid MSG-d enamus meie Eesti toiduainetetööstust ja seda lisatakse ka koolitoitu. Õnneks on järjest rohkem toidutööstusi E621 kasutamisest loobunud, kuid päris vabaks ei ole meie valmistoidud ja poolfabrikaadid sellest saanud. Nii kasutatakse MSG-d ehk E621 paljudes, poolfabrikaatides, valmis lihatoodetes: vorstis, singis, valmis maitsestatud lihatoodetes, puljongi kuubikutes, pelmeenides, frikadellides. MSG-d kasutatakse ka valmis maitseainete segudes.

Milliseid sümptomeid seostatakse naatriumglutamaadi MSG-d tarbimisega?

Maitsetugevdajad põhjustavad: närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike)lapsed süüa.(http://krista6.weebly.com/uploads/6/6/7/2/6672569/e-ained.pdf)

Rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslike nähtusi – näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, südamekloppimine, liigese- ja lihasevalud, seedehäired, higistamine. Seda nimetatakse „Hiina toidu sündroomiks“. (https://toidukeemia.weebly.com/lisaained.html#)

Maitse- ja lõhnatugevdajaid (glutamaate) seostatakse paljudes uuringutes kahjuliku mõjuga närvi- ja hormoonsüsteemile ning südametööle. See soodustab diabeeti, söögiisu tõusu ja ülekaalulisuse teket. Näiteks kasutatakse naatriumglutamaati laboriloomade rasvumise või diabeedi esilekutsumiseks, et testida ülekaalulisuse- või diabeedivastaseid ravimeid. (https://loodusvagi.ee/3-pohjust-miks-valtida-oma-toidus-lisa-varv-ja-sailitusaineid-2/)

Eesti Maaülikooli professor Tõnu Püssa kinnitab oma raamatus «Toidutoksikoloogia», et glutamaatide liigtarvitamisega on seostatud Parkinsoni ja Alzheimeri tõbe, krampe, dementsust ja ajukasvajaid. Glutamaatide liigse pruukimise eest hoiatatakse eriti lapsi, rasedaid, ülekaalulisi, peavalu või migreeni all kannatajaid, astmaatikuid ja allergikuid. Kahtlustatakse, et E 621 võib tekitada ka glaukoomi, kuna selle lisamine rottide söödale kahjustas nende silmi. (https://naisteleht.ohtuleht.ee/411600/ettevaatust-naatriumglutamaat)

Naatriumglutamaat võib põhjustada maksapõletikku ja -kahjustust. Krooniline põletik on väga paljude haiguste põhjus ja võib viia vähkkasvajate tekkeni. Juba 2008. aastal avaldatud uuringus näidati, kuidas hiirtele süstitud naatriumglutamaat tekitas tõsist maksapõletikku, ülekaalulisust ja II tüübi diabeeti. (https://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/maitsetugevdaja-e621-ehk-naatriumglutamaadi-ohud)

Mind ajendas seda artiklit kirjutama minu endaga päev tagasi juhtunu.

Nimelt olin Lõuna – Eestis ja külastasin ühe Eesti väikelinna linnaääre armast pood-kohvikut. Kohvik oli kena, müügil kodused koogid ja küpsetised, mahekaubad, erinevad teraviljad, juustud, kõik Eesti tuntud mahetootjate toodang. Lisaks pakuti selleks kohas sooja sööki ning selle päeval oli pakkumises Minestrone supp. Kerge lõunane supp tundus hea valik ning eeldasin, et sellise kohas on see kindlasti hea ja kodune toit. Selgus, aga, et sellesse suppi oli lisatud maitsetugevdajat MSG-d.

Millest ära tunda, et söögis on MSG-d?

Esimene asi mis tekib on suu kuivus. Huuled muutuvad kuivaks ja minul tekib alati pärast sellise söögi söömist tohutu janu. Enne eilset juhtumit oli mul sarnane juhtum ühes Tartu tunnustatud Hiina nö „restoranis“

Ma söön üldiselt ise valmistatud puhast toitu ja lõunat söön üldjuhul kindlates kohtades, kus ma tean, et toit on maitsev ja puhas. Söön puhast toitu ning mu organism on puhas ja pole ilmselgelt e-ainetega harjunud. Seetõttu oli selles supis olnud MSG mõju mulle väga ränk. Ilmselgelt oli seal ka üsna palju soola ning koos soolaga on sümptomid päris tugevad. Esmalt tekkis tohutu joogijanu, seejärel peavalu ning lõpuks toidumürgituse sümptomid. Peavalu kestis umbes 10 tundi (muidu mul pea ei valuta kunagi va kui ma olen haige). Lisaks tekkis tohutu väsimus ning südame pekslemine., näo punetus, käte higistamine ning näos ilmusid nähtavale kappillaarid, mida muidu mul pole. Sellest mürgistusest üle saamiseks jõin õhtupoolikuga ära 2 l Värska vett, 1 l sidruni vett ja umbes 2 l taimeteesid, et organismi puhastada. Veel täna hommikul on mul kerge iiveldustunne, raskustunne kõhus, peavalu ja suu kuivus. Lisaks on silmaalused turses ning tekkinud on paar vistrikku. Selliseid asju mul samuti muidu pole.

Kui aga inimene tarbib pidevalt toitu kus on E621 või muud e-ained, toiduvärvid, säilitusained jmt, siis tema organism on selle pideva mürgitusseisundiga harjunud ja nii ägedat reaktsiooni ei toimu. See aga ei tähenda, et talle need ained kahjulikult ei mõju vaid hoopis seda, et tema organism on selle olukorraga ehk pideva mürgistuse fooniga harjunud. Mida aga selline pidev mürgistus teeb tervisele? Mõelge, millise keemilise kokteili e-ainetest saab siis kui seal on veel säilitusained, toiduvärvi jne.

Mõelge, mis juhtub nende vaeste lastega, kes peavad tarbima ja tarbivad sellist toitu, maiustusi, komme, limonaadi, poolfabrikaatidest tehtud sööki, varem valmis tehtud ja soojendatu valmistoitu juba väikelapseeast alates.

Tsiteerin ühte enda klienti: „ Eestlane hoolitseb väga usinasti oma auto eest – vaatab hoolega millist kütust autole tankida, millist õli kasutada, käib regulaarselt hoolduses jne …. Ise aga sööb sisse mis ette juhtub ja ei mõtle üldse millist mürki ta endale sisse ajab“.

Minu peamised soovitused, kuidas MSG ja teisi e-aineid vältida on.

  • Tehke oma söögid ise, valmistage oma toidud ise ostetud õigetest algsetest toitainetest, maitsestage oma toit ise.
  • Sööge võimalikult puhast toitu. Kasutage mahetoitu, proovige leida endale oma varustaja kas tuttavate või sõprade näol või nende kaudu, et saada puhtaid toitaineid.
  • Ärge kasutage söögi valmistamisel eelnevalt maitsestud algmaterjali: liha, grilliha, grillvorste, maitsestud juustu, ketšupit, valmis salatikastmeid, majoneesi, poolfabrikaate ega kulinaarialettide valmistoite.
  • Kallid inimesed, hoolige endast, mõelge mida te sööte.
  • Sööge pigem vähem, aga head ja kvaliteetset toitu!

Ma tean kui hea enesetunde annab hea söök. Hea söök paneb teie keha õigesti tööle, annab energiat, loob hea tuju, toob positiivsed mõtted ja meeleolu, annab kerguse. Olen veendunud, et see mida inimene sööb, see hakkab paistma ka välja tema välimuses.

Pean enda missiooniks anda edasi seda, mida ma tunnen valmistades ja süües häid toite. Seetõttu jagan ma retsepte oma toitudest oma kodulehel ja tegin e-kokaraamatu. Selles kokaraamatus olevad retseptid on inspireeritud Vahemere maadest. Seal kokaraamatus on lihtsad retseptid, mille järgi toitude valmistamine ei võta kaua aega ning kõik söögid on puhta maitsega, sest nende maitsestamiseks on kasutatud reaalseid maitsetaimi ja maitseaineid.

Lisaks maistavatele söökidele on selles kokaraamatus nädalamenüü ja ostunimekiri. Neid sööke valmistades õpite te toite ise maitsestama, õpite tundma, mis on õige toidu õige puhas maitse.

Proovige teha neid ja te ei kahetse, te saate neid toite süüa nädalast nädalasse süües seejuures vaheldusrikkalt.

Uskuge mind, hea toit annab teile tiivad!

E-ained toidus. Loe veel maitsetugevdaja E621 ehk MSG kohta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate

https://tarbija24.postimees.ee/376281/e621-ehk-naatriumglutamaat-levinud-lisaaine-toidutoostuses

https://60pluss.postimees.ee/2774696/pikk-e-rodu-mis-on-mis-ja-millest-tuleks-hoiduda

Mõned fotod meie poelettidel olevatest toitude ettikettidest.  Kui lugeda ja mõelda, mida need sisaldavad, siis tekib küsimus: “Kui palju seal sees on tegelikult päris toitu?”

Majoneesi koostis, e-ained majoneesis
Majoneesi koostis, e-ained majoneesis
Majoneesi koostis, e-ained majoneesis
Majoneesi koostis, e-ained majoneesis
Salatikastmes olevad e-ained
Salatikastmes olevad e-ained
Valmistoidu koostis, e-ained toidus
Valmistoidu koostis, e-ained toidus
Valmistoidu koostis, e-ained toidus
Valmistoidu koostis, e-ained toidus
Valmistoidu koostis, e-ained toidus
Valmistoidu koostis, e-ained toidus

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Related

Lisa kommentaar Tühista vastus

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Tutvustus

Heivi Herne Naine 50 pluss bloger. Tsiilis jaanuar 2019
Tšiilis koos flamingodega. Jaanuar 2019.

See on blogi, kus ma jagan enda mõtteid ja kogemusi elust. Kõik tekstid siin on minu enda kirjutatud ja minu enda mõtted. Elu, mida ma olen ise kogenud ja läbi elanud. Need ei ole kusagilt kopeeritud ega tõlgitud. Kui ma kasutan lisaks mujalt saadud infot ja mõtteid või tsiteerin, siis lisan selle kohta viited.

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Jälgi blogi maili teel

Kui soovid uusi postitusi oma e-postile, siis lisa tellimus

Join 71 other subscribers

Otsi

Top Posts & Pages

  • Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
  • Kotletid - mahlase kotleti retsept
  • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
  • Kartuli-juustukotletid - Hash Browns retsept
  • Kuidas muuta oma elu? 14 asja mida teha, et muuta oma elu.
  • Küpsisetort - lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
  • Tursamaks - selle 7 kasutegurit sinu tervisele
  • Retseptid
  • Veiseliha pada ubadega
  • Kaalust alla kiiresti - 10 nõuannet kuidas kiiresti kaalust alla võtta.

Arhiiv

  • detsember 2022
  • november 2022
  • oktoober 2022
  • september 2022
  • august 2022
  • juuli 2022
  • juuni 2022
  • detsember 2021
  • veebruar 2021
  • jaanuar 2021
  • detsember 2020
  • november 2020
  • september 2020
  • juuni 2020
  • mai 2020
  • jaanuar 2020
  • detsember 2019
  • oktoober 2019
  • august 2019
  • juuni 2019
  • mai 2019
  • jaanuar 2019
  • detsember 2018
  • november 2018
  • oktoober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juuli 2018
  • juuni 2018

Telli postitused

Lisa oma e-posti aadress ja saad uued postitused mailile

Join 71 other subscribers

Jälgi

  • Instagram
  • Google

Blog Stats

  • 146,378 hits

Minu reisiblogi: Eestlased maailmas

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Kuhu minna Balil? 11 soovitust kuhu minna ja mida teha Balil.

Kuhu minna Balil? 11 soovitust kuhu minna ja mida teha Balil.

Pura Tirta tempel – Bali reisikiri IV osa

Pura Tirta tempel – Bali reisikiri IV osa

Aling Aling kosk – adrenaliin ja ilu. Bali reisikiri IV osa.

Aling Aling kosk – adrenaliin ja ilu. Bali reisikiri IV osa.

Naine 50 pluss

Naine 50 pluss
©2023 Naine 50 pluss | Powered by SuperbThemes & WordPress
Go to mobile version
 

Loading Comments...