Köögiviljasalat on just paras suvelõpu toit, et ennast vitamiinidega laadida. Ma ei saa öelda, et see oleks kõige lihtsam salat ja tema valmistamisega läheb natukene rohkem aega, kui lehtsalati valmistamisega. Soovitan seda salatit proovida alternatiivina kartulisalatile.
Niisiis värviline köögiviljasalat, kaunistuseks hakitud murulauk
Kogus 4 inimesele. Valmistamise aeg 45 min + 1 tund külmikus seismiseks. Üks portsjon 255 kcal.
Retsepti päritolumaa on Hispaania.
Koostisained
- 4 keskmist või pigem väiksemapoolset kartulit
- 2 keskmist porgandit või 4 väiksemat porgandit
- 1 punane paprika
- 1 roheline paprika
- 100 g rohelisi herneid (kas värskeid või külmutatuid)
- Kastme jaoks
- 1 muna
- ½ sidruni mahl
- Extra virgin oliiviõli, soola, pipart
- Soovi korral 1 tl Dijoni sinepit
Valmistamine
Pese porgandid, kartulid ja paprika. Laota köögiviljad tervetena koos koortega ahjuplaadile, jahvata peale soola ja pipart ning piserda üle õliga. Pane köögiviljad eelsoojendatud ahju ja küpseta neid 180C juures 30 minutit. Võta ära paprikad ja jäta kartulid ja porgandid veel 5 minutiks küpsema. Seejärel võta ära porgandid ja jäta kartulid veel 15 – 20 min küpsema. Koori kõik köögiviljad ja lõika kartulid ja porgandid kuubikuteks ning paprika kangideks ja sega omavahel need kokku.

Samal ajal, kui paned osad köögiviljad ahju, keeda ära herned. Keeda herneid koos kaunadega 2 min kergelt soolases vees. Nõruta sõelas, oota kuni need jahtuvad ja eemalda herned kaunadest.
Valmista ise kastmeks majonees 1 munakollasest, ½ sidruni mahlast ja õlist. Maitsesta soola ja pipraga, kes soovib vürtsikamat majoneesi võib lisada 1 tl kanget (Dijoni) sinepit. Majoneesi valmistamise retsept on toodud allpool.
Sega salatile juurde herned ja majonees ning sega salat omavahel läbi. Pane salat 1 tunniks külmikusse seisma.
Köögiviljasalat ongi valmis

Tükelda murulauk ja pane see ühte kaussi või tassi ja vala peale 1 sl oliiviõli. Sega murulauk õliga läbi ja jäta 3 minutiks seisma. Serveeri salat koos murulaugu kastmega.
See köögiviljasalat on külmalt söömiseks.
Valmista majonees järgmiselt
Majoneesi valmistamisel vahusta esmalt munakollane, siis sega 1 sl sidruni mahla ja sinepiga kuni see on homogeenne mass, seejärel lisa vähehaaval nõristades oliiviõli. Kui mass on oliiviõliga segunenud lisa ülejäänud sidruni mahl, sool, pipar ja mikserda veelkord läbi ühtlaseks massiks. Mõnest kohast olen lugenud, et extra virgin oliiviõli teeb majoneesi mõruks. Mina tegin sellega ja ei teinud mõruks, samuti kasutavad hispaanlased majoneesi valmistamiseks extra virgin oliiviõli. Võib vahustada saumikseriga, ei pea tegema käsitsi. Majoneesi võite valmistada suurema koguse järgmisteks kordadeks kasutades 2 munakollast.
Mõned kasulikud nipid
Mina lõikasin kartulid sektoriteks ja porgandid rõngastest viiludeks, sest mul olid üsna väikesed porgandid. Kartuleid ja porgandeid ei koorinud, kuna need oli värsked ja koor oli õhuke. Samuti on minu meelest koorega küpsetatud köögiviljad palju parema ja ehedama maitsega. Ma tegin paprika enne tükkideks, aga arvan, et tervelt on neid parem küpsetada ja pärast koorida. Tervetel paprikatel saate südame seest nii, et surute selle pöialdega tagant sisse ja siis urgitsete välja. Paprika jääb terve, aga süda ja seemned väljas.
Samuti panin ma ahju küpsema mõned porgandid ja kartulid rohkem, et neid mingis muus söögis järgmisel korral kasutada.
NB! Nipp: kauntega keedetu herneid on palju kergem puhastada kui täiesti tooreid herneid.
Vahepeal, kui salat ühe tunni külmikus seisis, sõin mina ära ahjus küpsetatud 2 liigset porgandit ja need olid väga head niisama süüa, krõmpsud ja mõnusad ning tänu piprale natuke vürtsikad. Tunnistan, et ei olnud varem ahjus porgandeid küpsetanud. See on väärt idee küpsetada porgandeid soola ja pipraga natuke ahjus ja serveerida toidu kõrvale lisandiks. Lisaks tegin veel ühe kerge ahjukartuli-tomati salati mille retsept on salatite e-raamatus.
Köögiviljasalat sobib taimetoitlastele
Saate mõnusa maitseelamuse, aga kõht ei ole pärast raskelt täis ja mõtted liiguvad peas, st söök ei tee uimaseks vaid annab energiat. Korraga sööte 7 erinevat toitainet ühe söögikorraga. Mina sõin alguses ühe salati ja pärast teise ka, aga sellistest söökidest kehakaal ei tõuse. Kaal hakkab tõusma siis, kui sööte siia kõrvale veel saia või leiba ning joote piima, keefiri või mahla ja lisaks veel suure tüki sealiha. Need toidud oleks selle söögikorra juurde liiast, siis hakkab söök magu koormama.
Mõnusaid salatite retesepte leiad e-kokaraamatust siit.
Sügisannid ootavad söömist ning põnevaid retsepte köögiviljadest ja Vahemeremaade maitseid leiad e-kokaraamtust siit.
Vaata veel kuidas valmistada juustu-spinatipirukat siit.