Rabarberi kohupiima kook on kohustulik kevade ja suve kook. See rabarberi kook muretaginal ja purukattega on minu lemmik kohupiimakoogi retsept kevadel ja suvel. Hea serveerida pidupäevaks, lisandiks lisa peale jäätist, vahukoort või Kreeka jogurtit. Väga rikkalik ja toitev kook, mida saab ka sügavkülmas külmutada ning hiljem üles sulatada.
Retsept ja valmistamise õpetus allpool.
Rikkalik rabarberi – kohupiimkook purukattega
Valmistamise aeg 60 – min. 1 tükk ca 360 Kcal (ilma peale lisatud jäätise või vahukooreta).
Koostisained. Muretaignast põhi.
- 250 g võid 200g põhja jaoks ja 20 g purukatte jaoks
- 220 g jahu
- 1 sl suhkrut
- 1 munavalge
- noaotsatäis soola
- ½ tl küpsetuspulbrit
- 50-60 ml külma vett
Täidis:
- 2 pikka rabarberit (2 tassitäit). Koorida ja tükeldada.
- 2 sl pruuni suhkrut
- 2 muna
- 2 sl tavalist suhkrut
- 1 pakk ricotta kohupiima
- 2 sl paksu Kreeka jogurtit
- 2 sl maisijahu
- 1 sl jahvatatud kaneeli
Purukate:
- 20 g võid
- 1 sl pruuni suhkrut
- 50 g jahu (jahu on vaja nii palju, et segu muutuks suurteks purutükkideks. Haki jahu või ja suhkur läbi ja murenda kätega purudeks. Pane purusegu külmikusse. See läheb koogile kõige lõpuks peale.
Rabarberi kohupiimakoogi valmistamine
Pane jahu kaussi, lisa sool, suhkur küpsetuspulber ja tõsta peale või ning haki või noaga tükkideks. Lisa külm vesi ja mudi tainas kätega pehmeks ja ühtlaseks. Vajadusel lisa jahu juurde. tainas on paras, siis, kui see enam ei jää käte külge kinni. Veerata tainast ühtlane pall ja pane toidukile sisse ning 30 minutiks külmkappi.
Sellel ajal kui tainas on külmas, pese, koori ja tükelda rabarberid. Sega rabarberitükid 1 sl pruuni suhkruga ja jäta seisma.
Pane tainas 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud ja õliga pintseldatud koogivormi. Tee kahvliga tainale peale täkkeid ja pane tainas eelsoojendatud ahju 200C˚ juurde küpsema. Küpseta tainas kuldpruuniks umbes 15 min. Sellel ajal valmista kate.
Rabarberi purukoogile katte valmistamine
Sega munad suhkruga kergelt vahule (vispli või kahvliga). Sega juurde ricotta kohupiim, sega kuni see on ühtlane ja ilma tükkideta. Sega juurde jogurt ja seejärel 2 sl maisijahu. Kui maisjahu ei ole võib ilmselt ka tavalist jahu panna. Maisijahu teeb segu kompaktemaks ja hoiab koos.
Kui põhi on kuldpruun võta see ahjust välja ja tõsta peale rabarberid, mis on suhkrus seisnud. Katsu rabarbereid tõsta ilma vedelikuta, mis on neist välja tulnud. Raputa rabarberitele peale veel 1 sl pruuni suhkrut ja kaneeli. Vala peale ricotta kohupiimasegu ning pane ahju küpsema. Küpseta kooki ahjus 200C˚ juures 30 – 35 minutit või kuni see on helepruun.

Enne päris valmimist võta kook välja ja murenda koogi peale purud, mis olid vahepeal külmikusse pandud. Küpseta veel 10 min grillrežiimil, või kuni purud on läinud pealt kuldpruuniks.
Valmis ta ongi mõnus, toitev ja ka tervislik rabarberi – kohupiima kook



See kook sobib hästi pühapäeva hommiku nautimiseks kohvi kõrvale. Soovi korral lisa peale kas jäätist, vahukoort või paksemat naturaalset Kreeka jogurtit ning naudi oma hommikut.
Tervislikke ja toitvaid ideesid hommikusöökideks leiad veel minu hommikusöökide e-kokaraamatust siit.
Minu maitsva rabarberi – maasikakoogi retsepti leiad siit.