Õuna purukook on vist olnud igaühe lapsepõlve lemmik. Purukook on ilmselt üks esimesi kooke, mida nooremas eas proovitakse küpsetada, kuid sageli juhtub, et purud lihtsalt sulavad ahjus ära. Siit leiad minu õuna-pohlatäidisega purukoogi retsepti ja nipid kuidas teha head purukooki. Miks purud ära sulavad ja kuidas valmistada purusid ning rikkaliku purukattega kooki leiad allpool.
Ma arvan, et minul oli noorpõlves samuti purukook üks esimesi kooke, mida ma proovisin valmistada, sest võrreldes pärmitaginast kookidega tundus selle valmistamine olevat lihtne. Pärmitaginaga mässamine ei meeldi mulle siiani ning polegi ammu pärmitagnast midagi valmistanud. Minu lemmik kookide põhi on muretaignen ning eriti hea on muretaigen, millele on lisatud ricotta kohupiima.
Miks ma kasutan just ricotta kohupiima? Võrreldes tavalise kohupiimaga ricotta kohupiim kergema tekstuuriga ja koogid jäävad kergemad ning õhulisemad. Tavalise kohupiima kasutamisega võib juhtuda nii, et kook jääb nätske plönn. Nii ta on. Seega soovitan kasutada valgurikast magedat ricotta kohupiima, mida on Eestis saada pea igas toidupoes.
Õuna-pohlatäidisega purukook kohupiimaga.
See on täiesti tavapärane, et taignale lisatakse kohupiima kate peale ja siis marjad, õunad või purud. Kuid see minu kook on valmistatud nii, et ricotta kohupiima on lisatud taignasse sisse. Kuidas seda valmistada saad teada allpool.
Õuna purukoogi valmistamise aeg 60 – min. 1 tükk ca 360 Kcal.
Muretaigna põhi ricotta kohupiimaga.
- 250 g võid 200g põhja jaoks ja 20 g jäta alles purukatte jaoks ja umbes 10g jäta vormi määrimiseks
- 250 g jahu
- 100 g ricotta kohupiima
- noaotsatäis soola
- ½ tl küpsetuspulbrit
- 50-60 ml külma vett
Täidise ja purukatte jaoks.
- 2-3 keskmist hapukat punast õuna (viilutatult 2 tassitäit). Soovitav koorida aga võib ka koortega teha, kui on pehmed koored. Lõigata viiludeks.
- 1 tassitäis puhtaid terveid värskeid pohli
- 1 sl jahvatatud kaneeli
Võimalik, et saab kasutada ja külmutatud pohli, kuid ise ei ole neist teinud, seega ei tea kuidas välja tuleb.
Purukatte koostisained ja valmistamine.
- 20 g võid
- 1 sl pruuni suhkrut
- 50 g jahu (jahu on vaja nii palju, et segu muutuks suurteks purutükkideks. Haki jahu või ja suhkur läbi ja murenda kätega purudeks. Pane purusegu külmikusse. See läheb koogile kõige lõpuks peale.
Korraliku purukatte valmistamine valmistab paljudele sageli peavalu. Siin allpool sulle nipid, mis aitavad paremat purukatet valmistada.
Nipp!
Jahu lisa vastavalt vajadusele juurde, sest kui jahu on liiga väge, siis sulabki või ja suhkur koos kuumas ahjus ära ning purusid ei jää koogile või jäävad väikesed ja peenikesed. Pruuni suhkuruga on samuti parem purukatet valmistada.
NB! väga oluline on panna purukate uuesti külmikusse, et see läheks kõvaks ja tükiliseks.
Valmistamine.
Valmista tainas järgmiselt.
Pane jahu kaussi või küpsetuspaberiga kaetud lauale hunnikusse. Lisa sool, suhkur küpsetuspulber ja tõsta peale või ning haki või noaga tükkideks. Lisa külm vesi ja mudi tainas kätega pehmeks ja ühtlaseks. Siis lisa ricotta kohupiima ja vajadusel lisa jahu juurde. Tainas on paras, siis, kui see enam ei jää käte külge kinni. Veerata tainast ühtlane pall ja pane see toidukile sisse ning 30 minutiks külmkappi.
NB! Soovitav on teha tainas kätega nagu ikka, siis saab see õige koostisega.
Sellel ajal kui tainas on külmas, pese ja viiluta õunad. Ära tee õunu liiga vara viiludeks, sest siis nad hakkavad õhu käes kuivama ja muudavad värvi.
Pane tainas 24-26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud ja alles jäänud võiga või extra virgin oliiviõliga pintseldatud koogivormi. Tee kahvliga taignale peale täkkeid ja pane peale õunaviilud ja seejärel raputa peale pohlad, umbes 1 tassitäis on paras.
Puista koogile peale ohtralt kaneeli ja keera taigna servad koogile natuke äärest peale.

NB! kuna purukate on isegi suhkruga, siis ära õuntele ja pohladele suhkrut peale raputa. Las jääb natuke mõnusalt hapuka maitsega.
Pane kook eelsoojendatud ahju küpsema ja küpseta kooki ahjus 200C˚ juures 25 – 30 minutit või kuni see on helepruun. Kasuta küpsetamiseks tavalist pealt ja alt küpsetamise režiimi. Kui kasutad grillrežiimi, siis läheb kook liiga kiiresti pruuniks ja jääb seest toores ning katteks pandud õunad kuivavad ära ning ei jää mahlased.
Küpseta kooki veel 10 min grillrežiimil, või kuni purud on läinud pealt kuldpruuniks.
Enne päris valmimist võta kook ahjust välja ja murenda koogi peale purud, mis olid vahepeal külmikusse pandud.
Võta alles siis purukate külmikust välja kui hakkad neid koogile peale panema. Katsu panna nii, et jääksid suuremad purutükid. Pane purusid kuni vormi servadeni välja.
Kui kook on pealt läinud kuldpruuniks, siis võta kook välja ja lase sellel umbes 10 min seista, et kook taheneks. Alles siis lõika kook lahti. Sobib serveerida soojalt kas koos jäätisega või vahukoorega või lihtsalt niisama süüa.
Õuna purukook on super mõnus amps kohvi kõrvale, sobib ka pidulauale!


Õuna-kaneelikoogi retsepti leiad siit.
Hõrgu prantsuse õunakoogi retsepti leiad siit. Põnevaid jookide retsepte: mocteidlid, kokteilid, punšid leiad siit.
Retsepte pidupäevaks leiad minu e-kokaraamatust siit.
Aastavahetus armastusest dieet elu 50-selt elust elustiil Heivi Herne Heivi sünnipäev juubel jõulud kaalu alandamine kas 30 on olla parem kui 50 keskeakriis keskiga kollageen kuidas elada kuidas elada oma unistuste elu kuidas kaalust alla saada Kuidas olla õnnelik Kuidas püsida vormis kuidas tähistada sünnipäeva kuidas täita unistusi lendamine Mida toob uus aasta Mindfulness naine naine 50 naine 50 pluss näomassaaž Pühapäev rituaalid salat sügis sünnipäeva tähistamine tervis tervislik eluviis tervislik toitumine tervislikud retseptid toit Toit ja tervis toitumine traditsioonid unistamine unistuste elu uus aasta