Õhukesed pannkoogid, kuidas valmistada mõnusad õhukesed pannkoogid ehk crepe retsept. Õhukeste pannkookide retsept, mis toimib alati ja nipid kuidas teha häid õhukesi ülepanni pannkooke.
Tean, et paljudel hakkavad õhukeste pannkookide valmistamisel kookide servad üles rulli kiskuma. Põhjus, miks see juhtub on tingitud sellest, et lisatud on liiga palju muna. Pannkoogi taigna sisse on vaja panna ainult 1 muna. See on üks peamine reegel. Veel tuleb jälgida seda, et tainas ei oleks liiga paks. Ideaalsete õhukeste pannkookide retsepti leiad allpool.
Crepe või õhuke pannkook, mis vahe neil on?
Mille poolest erineb Crepe ehk Prantsusepärase pannkoogid retsept meie Eesti tavapärastest pannkookidest on see, et Crepe taignasse lisatakse natukene, umbes ½ sl sulavõid (ilma soolata 82% korralikku võid).
Crepe taigna võib teha veel nii, et ½ jahust on tavaline valge nisujahu ning ½ jahust on peenike tatrajahu. Tatrajahu kasutamisel tulevad pannkoogid kõrbedamad, kuid pead arvestama, et tatrajahu paisub vähemalt 2 korda rohkem, kui nisujahu. Seega arvesta, et kui kasutad tatrajahu, siis tuleb lisada topelt kogus vedelikku ning kookide kogus on suurem.
Kui tatrajahu paisub ja tainast saab liiga palju, siis võid taigna panna kaanega kaetult külmikusse ning küpsetada järgmisel päeval sellest taignast uued värsked koogid, sest pannkoogid on head ju ainult värskelt küpsetatult. Minul juhtus alguses tatrajahu kasutades nii, et tainast sai 3 korda rohkem, kui tavaliselt, kuid kasutasin selle järgnevatel päevadel kõik ära.

Kui tatrajahu paisub ja tainast saab liiga palju, siis võid taigna panna kaanega kaetult külmikusse ning küpsetada järgmisel päeval sellest taignast uued värsked koogid, sest pannkoogid on head ju ainult värskelt küpsetatult. Minul juhtus alguses tatrajahu kasutades nii, et tainast sai 3 korda rohkem, kui tavaliselt, kuid kasutasin selle järgnevatel päevadel kõik ära.
Õhukesed pannkoogid – õhukeste pannkookide retsept
Pannkookide valmistamiseks ei ole palju vaja, koostisained on järgmised:
- 1 keskmine muna
- ½ sl tumedat rahvineerimata suhkrut või 1 dessertlusikatäis suhkrut
- 1/4 tl peenikest soola. Magustoite maitsestatakse alati vähese soola lisamisega, see toob nende maitse paremini välja.
- 200 ml piima, või taimset piima
- 50-100 ml vett. Kogus sõltub taigna timmimisest. Vajadusel lisa natuke jao kaupa vett juurde. Võib kasutada ka 250-300 ml piima, siis tulevad rammusamad koogid.
- 3-4 sl valget nisujahu või 2 sl nisujahu ja 1 sl tatrajahu
- ½ sl sulatatud vähemalt 82% magedat korralikku võid. Võid kasuta soovi korral, kui soovid teha päris ehedaid Prantsusepäraseid Creppe
- õli praadimiseks sobib nii praadimiseks ete nätud oliiviõli kui teised praadimise taimsed õlid
Pannkookide valmistamine
- Sega muna suhkru ja soolaga, ära palju vahusta vaid sega muna ja suhkur ühtlaseks nii, et suhkur on lahustunud.
- Lisa piim ja sega kuni muna ja piim on segunenud ühtlaseks.
- Lisa lusikatäite kaupa jahu. Sega korralikult läbi, et ei jääks tükke.
- Lisa piima või vett, et timmida taignale paras paksus.
- Lase taignal umbes 5 min seista ja paisuda, siis näed paksust ja vajadusel saad lisada vedelikku.
- Soovi korral lisa sulatatud võid, sega tainas läbi nii, et või oleks lahustunud.
Tainas peab olema vedel ja jahu tükke ei tohi olla, sellel fotol oleval taignal on veel tükid sees, sega kuni kõik tükid on kadunud ja lase taignal umbes 5 min paisuda. Lisa jahu lusikatäite kaupa ja sega läbi, nii on parem jahu ühtlaselt lahustada.
Kasuta praadmiseks õli ainult tibake ½ sl ja iga kahe või kolme pannkoogi järel.
Kui tainas on õhuke ja muna ei ole palju, siis ei kisu servad rulli.
Pane õli pannile ja lase keskmisel kuumusel kuumaks. lisa 1 kulbitäis tainast ja liiguta panni ise nii, et tainas rohkem laiali valguks ja koogid veel õhemad jääks.
Prae koogid mõlemalt poolt kuldpruuniks ja tõsta köögipaberile, et liigne rasv välja tuleks.



Serveeri kooke kas magusaga või soolase täidisega. Täidiseks sobib hästi ricotta kohupiim, moos, aga ka singi, juustu, kodujuustu, kalatäidised on väga head täidised.
Nipid, kuidas saada head õhukesed pannkoogid
- lisa taignasse ainult 1 muna
- lisa vedelik ja lisa osa jahust, lase natukene seista ja oota millal tainas paisub, vajadusel lisa juurde vedelikku. Tainas peab olema tõesti üsna vedel ja voolav.
- lisa õli pannile ainult natukene ja mitte enne igat kooki. Pane õli pannile juurde üle ühe koogi. Kui õli on liiga palju, siis koogid tõmbavad selle endasse ja jäävad nätsked ja rasvased.
- Õli ei tohi olla ka liiga kuum, kui õli on liiga kuum ja liiga suur kuumus, siis lähevad koogid mustaks ja ei jää ilusad kuldsed.
Siin need pannkoogid siis on, seekord ikka magusad


Pannkoogi retsept väikeste paksude pannkookide valmistamiseks
Mida veel peetakse erinevuseks Crepe retsepi ja pannkoogi retsepti vahel on see, et paljudes riikides lisatakse tavalise pannkoogi taignasse (jahuga segatult) 1 tl soodat või küpsetuspulbrit. Sooda või küpsetuspulbriga saab teha pakse pannkooke. Minu vanaema väikeste paksude pannkookide retsepti leiad siit.
Retsepte pidupäevaks, suupisteid, magustoite leiad minu e-kokaraamatust siit.
Veel mõnusaid hommikusööke tervelt 60 tervislikku ja toitvat hommikusööki leiad e-kokaraamatust siit.