Friteeritud puuviljad taignas sobivad hästi magustoiduks pidulauale. Hiina köögis on friteeritud puuviljad tavaline magustoit. Võiks arvata, et friteeritud puuvilju on keeruline valmistada, aga tegelikult on nende valmistamine üllatavalt lihtne. Erinevaid maitseid saad toidule anda lisades erinevaid vürtse ja maitseaineid taignasse. Üldiselt saab friteerida pea kõiki puuvilju. Friteerimiseks sobivad: ananassid, banaanid, virsikud, aprikoosid, pirnid ja õunad. Kõvemaid puuvilju on parem friteerida, siis kui nad eelnevalt konserveritud. Ma ei ole värskeid puuvilju ise friteerinud, kuid arvan, et pehmemaid ja magusamaid õunu ja pirne saab kindlasti taigas küpsetada.
Taignas küpsetatud puuviljad sobivad hästi jõululauale ja aastavahetuse pidulauale. Magustoidule saab uhkema välimuse anda garneeringuga. Minul on küpsetatud konsreveeritud ananassirõngad.

Friteeritud puuviljad jõulumaitselises taignas
Ettevalmistusaeg 15 min. Kogu valmistamise aeg 30 min. Kogus 2-le. 1 portsjon ca 400Kcal.
Koostisained:
- 1 väike purk (140g neto, kus on 4 ananassiviilu)
- 5 sl valget nisujahu jahu
- 1 muna
- taimeõli
- 100 ml vett
- erinevaid jahvatatud vürtse. kaneeli, kardemoni, nelki, vürtspipart
- serveerimiseks vahukoort, tuhksuhkrut, kaneeli, jäätist või šokolaadipuru
Valmistamine
Tõsta ananassitükid vedelikust välja sõela sisse ja lase neil natukene nõrguda, et suurem vedelik välja tuleks. Samal ajal võid näiteks teha valmis vahukoore. Seejärel pane ananassiviilud köögipaberiga kaetud taldrikule ja pane ka peale paberiviil, et veel vedelikku välja tõmmata.
Kuni ananassiviilud kuivavad, tee valmis tainas. Valmista tainas järgmiselt. Eralda munavalge ja kollane. Sõelu jahu (umbes 3 – 4 sl) kaussi ja lisa jahule vürtsid, igat umbes ¼ tl täit, nii, et kokku oleks umbes 1 tl vürtse. Sega jahu vürtsidega segi ja lisa segades juurde lahtisegatud munakollane. Sega läbi ja lisa vesi ning 1 sl taimset õli. Vett ja õli lisa niipalju, et tainas oleks parajalt paks. Kõige lõpuks lisa taignasse vahuleklopitud munavalge ja sega kõik veelkord läbi ühtlaseks. Jäta tainas umbes 5 min paisuma.
Võta ananassiviilud paberilt ära ja raputa läbi sõela neile peale jahu. Raputa jahu mõlemale küljele. Pane õli pannile ja lase õli soojaks, proovi saiatükiga kas õli on juba kuum ja hakkab kohe sai küpsema. Kasta ananassiviilud kahvliga taignasse, ühelt ja teiselt poolt ning pane kuuma õli sisse küpsema.

Kui valmistad magustoitu teistest puuviljadest, siis tee täpselt sama moodi. Küpseta puuviljad mõlemalt poolt kuldpruuniks. See võtab aega umbes 5 min, sest õli peab olema kuum. Tõsta küpsenud puuviljad köögipaberiga kaetud taldrikule, et liigne õli välja tuleks. Serveeri ja söö kohe, sobivad hästi tuhksuhru, vahukoore, kaneeliga või siis hoopis jäätisega.












Minul on taignas friteeritud puuviljad serveeritud vahukoore ja kaneeliga. Kõrvale veel ka tassike maitsekohvi koos vahukoorega. Küll ikka on elu ilus ……
Maitsekohvi
Maistekohvi valmistamine on väga lihtne. Tee seda järgmiselt. Pane vesi keema, jahvata kohvioad ja pane jahvatatud kohvi presskannu, lisa noaotsga kaneeli, kardemoni, pruuni suhkrut ja natuke ka soola. Vala kohvile peale kuum (vähemalt 95C° vesi). Lase umbes 1 min seista, siis suru alla presskannu kaas ja lase veel 1 min tõmmata. Hea kohvi saladus on see, et kohvi ei tohi kohe kuuma veega läbi segada ja ka ei tohi lasta väga kaua tõmmata. Nii nagu teegagi 😊. Serveeri kohvi kohe ja kuumalt, lisa peale kas vahukoort või jäätist. Küll maitseb hästi 😊
Friteeritud puuviljad taginas sobivad hästi talviseks magustoiduks pidulauale
Lihtsaid retsepte jõuludeks ja aastavahetuseks leiad veel e-kokaraamatust siit.
Mõnusa õuna – kaneelikoogi retsepti, mis sobib aastavahetuseks leiad siit.
Loe blogist mõned nõuanded, kuidas toimida pidude ajal, et püsida vaimselt ja füüsiliselt vormis.
Vaata YouToube kanalilt kuidas valmistada krõbedaid kartulikroketeid