Retsept arepade valmistamiseks. Arepa on suur paks maisijahust valmistatud kook või kotlet, millele saab lisada erinevaid täidiseid vastavalt oma maitsele. Võib teha nii magusaid kui soolaseid. Arepade on ajalugu on pikk ja arvatakse, et see retsept pärineb Kolumbuse ajast. Arepad on populaarsed Colombias, Venezuelas, Peruus ja Boliivias. Igal pool on natuke erinevad variandid, kuid taina valmistamine on põhimõtteliselt sama. Algeselt valmistatid Arepa leotatud jahvatatud maisi tuumadest, kuid tänapäeval valmistatakse maisijahust.
Kuna Arepad on valmistatud hapendamata tainast, siis valmivad seega kiiresti. Suure paksu koogi või kotleti saab lõigata keskelt pooleks ja lisada sisse erinevaid täidiseid.
Traditsiooniline arepa retsept nõuab ainult maisijahu, vett ja soola
Tainast valmistatud kooke saab grillida, küpsetada, praadida, keeta või aurutada. Soovitan proovi erinevaid variante. Lihtsad arepad täidetakse või ja juustuga ja küpsetatakse. Olenevalt soovist saad sinna vahele lisada rohkem täidist ja proovida erinevaid maitseid.
Arepade lisandiks või täiteks sobib kõik mida iganes ise soovid, vastavalt oma maitsele ja eelistustele. Näiteks: juust, kana, sink, vorst, avokaado, sibul, peet, kurk, tomat, määrdejuust, hummus, pesto, krevetid, kala, muna jne.
Arepad on ka hea idee ja lihtne toit kiireks lõunaks või õhusöögiks.
Arepa sobib samuti peolauale ja grillipeole, kus igaüks saab sinna vahele või peale panna lisandeid vastavalt oma maitsele. Ajalooliselt on arepa valmistamise variante väga erinevaid ning erinevate koostisosade kombinatsiooniga.
Lõuna-Ameerika põhjaosas tarbitakse sageli praetud arepasid, mis täidetakse pealt valge juustuga ja serveeritakse praemunaga. Magusalt praetud arepa on veel üks variant, mida sageli valmistatakse suhkrupätsiga ja aniisiga. Venezuela valge juust on teine kate praetud arepadele, mida kombineeritakse fetajuustuga.
Arepa retsept
Valmistamise aeg: 30 min, 100g kohta 255Kcal
Arepa taina koostisained
- 300 g käesooja vett
- 200 g eelküpsetatud maisijahu
- Soovi korral näpuotsaga soola (kuid see ei ole vajalik)
- Soovi korral toasooja piima /veega siis pooleks kogus
- 1 sl võid või toiduõli
Eelküpsetatud maisijahu võib olla erinevat tüüpi. Arepade jaoks kasuta PAN-jahu. See on valge pehme maisijahu või valge maisi ja riisijahu segu.
NB! Vaata, et ostad maisijahu mitte maisitärklist! Need on erinevad.
Täpsemalt nimetatakse seda masajahuks
Kuidas valmistada arepade tainas?
Arepa tainas peaks jääma pehme ja kergesti vormitav. Kui see on raske ja liiga paks, siis on ka lõpptulemus raske. Siis on nende maitse tuim ja seedimine keeruline.
Arepade pehme ja maitsvana hoidmiseks sega esmalt pool tassi sooja vett poole tassi täispiima, lõssi või laktoosivaba piimaga (sõltub mis sobib meeldib). Lisa teelusikatäis soola (soovi korral) ja sega. Kui soovid, taina valmistada ilma piimata, siis võta kaks tassi vett.
Kui soovite tainale rohkem maitset lisada, siis lisa 1 sl pehmet võid. Seejärel alusta järk-järgult maisijahu lisamist ja tainast käsitsi segades.
Ärge pange maisijahu kõike korraga, siis muutub tainas sitkeks!
Sega tainast kätega ja lisa jahu jao kaupa
Lõpetage jahu lisamine, kui tainas on ühtlane, kuid siiski pehme ja kergesti vormitav. Kui tunned, et taonas on muutunud liiga kõvaks, lisa natuke vett juurde.
Jälgi, et tainas oleks ühltane, pehme, ilma jahu tükkideta. Tainas peaks olema elastne, kuid mitte kleepuv. Seega kui tainas enam käte külge ei kleepu on ta valmis. Nüüd, kui tainas on valmis jäta see mõneks minutiks seisma ja nö “puhkama-paisuma”.
Lase tainal seista umbes 8-10 min.
Kui tainasse tekivad selle aja jooksul praod, siis on see liiga kuiv ning vaja on lisada natukene vett juurde. Kui tainas on liiga pehmeks ja sellest ei saa palle vormida, siis lisa natukene jahu.
Nüüd kui tainas on valmis siis hakka vormima pätse. Lähene sellele loominguliselt. Võid teha suuremad ja väiksemad pallid, mis vajuta lapikuks. Üldiselt peaks olema koogi paksus umbes 0,5cm enne kui pane küpsema.
Grillitud, küpsetatud või praetud arepad
Arepasid saab küpsetada mitmel erineval viisil, kuid kõige traditsioonilisem meetod on küpsetamine suurel tasasel küpsetusplaadil. Malmpann on selleks kõige parem. Neid saab suvel küpsetada ka grillil või lõkkel.
Arepade grillimiseks on esmalt vaja arepasid õlitatud küpsetusplaadil kõrgel temperatuuril umbes 3-5 minutit mõlemalt poolt pruunistada. Seejärel küpseta neid veel mõlemalt poolt madalamal kuumusel 8-10 minutit. Muidu jäävad nätsked.
Ahjus küpsetades toimi sama moodi. Esmalt pane nad eelsoojendatud ahju kuumale ahjuplaadidel ja küpseta 3-5 minutiks, et kuni nad on ilusad kuldse värviga mõlemalt poolt. Seejärel küpseta neid edasi temperatuuril 170-180C juures 18–20 minutit, kuni need hakkavad kergelt paisuma.
Arepade praadimiseks tuleks need vormida väiksemateks õhemateks kookideks, et need kuumas õlis kiiremini küpseksid. Pannil praadimine on kõige kiirem ja lihtsam meetod. Prae kooke pannil umbes 10 minutit, et krõbedaks maitsvaks kuldpruuniks! NB! Pane õli väga vähe, et arepad ei läheks nätskeks ja õliseks.
Nüüd kui arepad on valmis lisa neile serveerimisel täidis
Ahjus ja grillil küpsetatud arepad saad lõigata pooleks ja toppida täidise sinna vahele. Need on ilusad ja häed näiteks grillpeole. Pannil praetud arepad on õhemad ja siis lisa täidis peale. Võid lisada kohe peale küpsetamist riivitud juustu ja muna. Väga lihtne ja maitsev.
Minul õnnestus arepasid süüa Hispaanias Valencias kui oli ööbimas ühe Venezuelast pärit tüdruku juures.
Need fotod on tema valmistatud arepadest. Täidiseks on tomati ja paprikakastmes praetud vorstiviilud. Väga maitsev ja lihtne.



Traditsiooniline arepa retsept ei sisalda gluteeni ja sobivad inimestele kellel on gluteenitalumatus
Vaata minu lemmik juustus-spinati piruka retsepti siit.
Veel lihtsaid retsepte koos kaloritega ja nädalamenüüga, Vahemere maade maitseid terveks nädalaks leiad e-kokaraamatust siit.