Lihapallid kana-veisehakklihaga – 30 minuti retsept. Lihapallid on tavaliselt laste lemmikud ja neid on lihtne valmistada. Kana ja veiseliha annavad kokku lihapallides hea tulemuse. Lihapallid on ka tänuväärne lihtne kodune toit, mille valmistamiseks ei kulu palju aega. Mäletan, et lapsepõlves olid lihapallid (väikesed) ikka ja alati ka pidusöögina laual. Minul olid lapsepõlves lihapallid lemmikud, need isegi maitsesid rohkem kui kotletid. Võib olla sellepärast, et neid sai harva, pidupäeval.
Kuidas valmistada häid ja pehmeid lihapalle?
Sageli kardetakse veiseliha kasutada, sest kardetakse, et veisehakkliha on puine. Selleks, et veisehakklihast tuleksid maitsvad ja pehmed lihapallid soovitan teha segu kasutades pooleks nii kana kui veiseliha. Kuidas teha pehmeid ja maitsvaid veisehakkihast lihapalle, siis minu retsepti ja soovitused leiad allpool.
Lihapallid kana- ja veisehakklihast
Koostisained
- 300 g värsket veisehakkliha
- 300 g kanahakkliha
- 1 keskmine sibul (soovi korral), hakitud peeneks
- 2-3 küüslagugu küünt, hakitud peeneks
- 1 väike muna
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- ½ tl jahvatatud kaneeli (soovi korral)
- 1 sl jämedalt hakitud seedermänni seemenid
- soola, pipart, extra Virgin oliiviõli
Soovitan proovida veiseliha toite maitsestada kaneeliga. Kaneel on Vahemere maades tuntud maitseaine, mida kasutatakse just veiseliha roogade maitsestamisel.
Lihapallide valmistamine
Pane mõlemad hakklihad suurde kaussi ja sega hästi kätega läbi. Lisa maisteained ja sega veel hästi kätega läbi. Vormi parajad pihu suurused lihapallid. Tee pallide valmistamiseks käed natukene külma veega märjaks, siis ei jää hakkliha segu käte külge ja lihapallid tulevad ilusad siledada.
Pane pallid klaasist ahujvormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kui paned need lihtsalt tavalisele mustale ahjuplaadile, siis jäävad lihapallid plaadi külge kuumaga kinni. Nirista lihapallidele peale oliiviõli ja pane need ahjuplaadiga või klaasvormiga eelsoojendatud ahju ca 180-200C° juurdes küpsema. Sõltuvalt ahjust ja pallide suurusest küpsevad need ca 15-20 min. Hoia lihapallidel pilku peal, et need ei läheks liiga pruuniks. Kui kasutad grillrežiimi, siis küpsevad need kiiremini, umbes 15 min. Minul on küpsenud tavaliselt 15 minutiga.
Pehmete lihapallide saamise nõks on veel see, et neid ei tohi liiga kaua küpsetada. Kui hakkliha küpseb liiga kaua, siis tuleb neist kõik vedelik ja mahl välja ja need jäävadki puised.
Serveeri lihapalle näiteks koos hautatud lillkapsa ja brokkoliga
Peale sobib hästi Kreekapärane naturaalne jogurti kaste mündiga. Garneeringuks riputa peale maitserohkelist. Kartuli asemel võiks kevadel kõrvele lisada näiteks: tatart, sparglit, sellerit, punast riisi, maisi. Pidulauale valmista väiksemad lihapallid. Võid katseks lisada hakklihale ka natukene tšillit.



Ära jäta toite ahju ega pliidile seisma.
Kui sa valmistad toitu ahjus, siis võta kogu toit alati kohe pärast selle valmimist ahjust välja. Kui toit jääb sooja seisma, siis toit muutub kuivaks ja maitsetuks.
Erandiks on muidugi puuahjud, neis võib kaanega malmpotis toit seista.
Minu mõnusate ja maitsvate koduste kotlettide retsepti leiad siit.
Lihtsadi retsepte veel veiselihast ja Vahemere maade maitseid leiad minu e-kokaraamatust siit.