Pasta on tänuväärne toit, mis valmib kiiresti ja millest saab valmistada erinevaid toite. Tänapäeval on saada erineva vormiga lõbusaid pastasid, millega saab teha road lõbusamaks. Pastatoidud meeldivad üldjuhul ka lastele. Palju on räägitud sellest, et kas pasta on ikkagi tervislik. Eks sõltub pastast, kas see on täistera pasta, taimne või lisanditega pasta. Lisaks on veel tatrapastat, tervislikuks toitumiseks on pastast erinevaid variante. Lisades pastale köögivilju saab sellest valmistada väga tervisliku roa.
Värvilised ja taimsed ja taimse lisandiga pastad või täistera pastad on tervislikud ja need täidavad kõhtu.
Kas pasta teeb paksuks?
Arvatakse, et pasta teeb paksuks, kuid eks paljude toiduainetega on nii, et kui neid süüa liiga palju, siis nende söömisest võib tekkida kaalutõus. Keskmiselt sisaldab 1 portsjon = 100 g keedetud pastat 350-371Kcal. Allikas Tegelikult leidsin lehe, kus väidetavalt sisaldab 140 g pastat ainult 220Kcal, kuid ma ei usu seda. Pigem on õige 350-370Kcal 100 g kohta. Sama palju kaloreid on näiteks sisaldab tavaliselt 1 koogitükk või 150 g leiba.
Pasta sisaldab veel kiudaineid, proteiini, süsivesikuid. 100g pastat sisaldab umbes 43g süsivesikuid, 8g proteiini, 2,5g kiudaineid. Täsitera pasta sisaldab ka üsna palju rauda. Sõltuvalt sellest, mis pastaga on tegemist võib olla pastas rauda isegi 3,3g. See on ca 14% päevasest raua vajadusest. Samuti võib pasta sisaldada mineraalaineid nagu kaalium ja magneesium. Pasta sisaldab veel niatsiin ehk B3-vitamiini, mis on nahale kasulik, tiamiini ehk B1-vitamiini, mis on vajalik rasvade ja süsivesikute normaalse ainevahetuse tagamiseks. Samuti on B1 vitammin ehk tiamiin vajalik närvisüsteemi, lihaste ning südame normaalseks funktsioneerimiseks ja maomahla normaalseks tekkimiseks. Täistera pasta on üks parimaid B1- vitamiini allikaid.
Kuidas pastat süüa?
Kuna pasta ei sisalda vitamiine, siis on soovitav lisada pastaroale juurde lisada köögivilju ja salatit, peterselli, et muuta see rikkalikumaks ja tervislikumaks. Üks hea variant on lisada rohelisele salatile natukene lõbusa kujuga pastat, näiteks täistera fusillit või farfalle, mis on lipsukujuline pasta. Farfalle on selelks ideaalne, jääb ilus tulemus.
Hea mõte on segada pastale juurde sipanti lehti või kurnata pasta vesi üle spianti. Siis spinat närbub ning teatavasti on natuke töödeldud spinatis olevaid vitamiine ja mineraalained inimese organismil parem omastada, kui töötlemata kujul. Samuti saab kiire pastaroa teha rikkalikumaks lisades tomatit ja kurki.
Tee lõbus ja toitev pastaroog kiireks lõuna- või õhtusöögiks
Teatavasti on söömise juures oluline see milline on sinu tuju. Ilusti serveeritud ja värvilised toidud loovad sulle hea tuju ja sa sööd oma toitu rõõmsa meelega ning sinu kõht saab täis. Sa tunned rõõmu ja naudid oma sööki.
Farfalle pasta – kikerherne roog köögiviljade ja munaga
Siit tuleb üks idee, kuida muuta pastaroog rikkalikumaks. Kogused on 1 portsjoni kohta.
Koostisained
- 2 peotäit täistera pastat, minul on köögivilja lisandiga pasta
- 2-3 sl kikerkerneid
- 6-7 kirsstomatit
- 1 keskmine kurk
- 1 muna
- maitseks soola, pipart, peterselli, tilli, kui on
Valmistamine
Pane Farfalle keevasse vette keema ja keeda vastavalt paki peal olevale juhendile ca 7-8 min. Kurna läbi sõela. Pane pannile kikerherned koos vedelikuga ja lisa tomatid. Võid panna kaane peale, siis lähevad tomatid kiiremini pehmeks, kuid see ei ole vajalik. NB! õli ei olegi vaja lisada. Lisa kikerhernestele peale 1 muna, lisa natuke soola ja jahvata pipart. Oota kuni munavalge natukene kalgendub, siis sega muna kikerhernestega segi. See kõik võtab aega kokku umbes 3 min. Pane pasta laia madalasse kaussi. Lisa peale soojendatud kikerherned koos muna ja tomatitega. Lisa tükeldatud värske kurk, maitsesta veel soola ja pipraga. Sega läbi, raputa peale maitserohelist ja näiteks päevalille või seesamiseemneid, kui sul neid on.
Ongi valmis maitsev ja tervislik pastaroog
Minul on siis erinevad variandid. Üks roog on kurgiga, teine tomatiga, kuna mul korraga ei olnud mõelmaid. Kurgiga roale on lisatud peale veel röstitud päevalilleseemneid.









NB! Ärge pastat üle keetke
Pasta keetmise aeg on ca 7-12 min sõltuvalt tüübist. Pasta peaks jääma natuke krõmps, mitte liiga pehme. Siis kui pasta on üle keedetud jääb ta nätskeks ja muutub jahuseks ning ei näe hea välja
Kes jälgib kaalu või tahab kaalust alla võtta, siis ma ei soovita teha pastale juudre koorekastet. Rammus koorekaste eriti veel kui on lisatud juustu on lisaks pastale veel teine samapalju kaloreid. Seega koorene pastaroog näiteks kanalihaga on ca 800Kcal, mis on pool naise päevasest kalorite normist.
Ideesid toitvateks ja tervislikke salatiteks, kus mõned on samuti pastaga leiad siit.
Kuidas kiiresti kaalust alla võtta loe blogist siit.