Kana poolkoivad on kõige lihtsam toit mida üldse valmistada. See retsept pärineb aasia köögist. Selle retsepti järgi valmistatud kanakoibade maitse tuleb magushapukas ja vürtsikas nagu ikka sageli aasia köögis. Retsept on üks minu jõulutoitude e-kokaraamatus :). Erinevalt kanafileest on koibi teha lihtsam, sest nende liha on mahlasem. Kanafileed on ahjus teha palju keerulisem, sest see kipub jaama muine. Soovitan neid koibi proovida!
Ahjus küpsetatud aasiapärased kana poolkoivad
Kogus: 4 portsjonit. Valmistamise aeg 55 min.
Koostisained
- 12 kana poolkoiba
- 1 sl riivitud värsket ingverit
- 1 sl sojakastet
- 1 sl mett
- 1 apelsin (lõigata viiludeks ja viilud pooleks)
- 1 sl granaatõuna seemneid (garneeringuks). Võivad olla ka jõhvikad.
- Soola, pipart, oliiviõli
Valmistamine
Pese kana poolkoivad ja kuivata. Lõika koibadele liha sisse lõiked kuni luuni, lõigete sisse pane igale kanakoivale riivitud ingverit. Sega omavahel kokku mesi ja sojakaste ning vala see kana koibadele peale. Jahvata peale pipart. Üldjuhul ei ole soola vaja, kui koivad on juba enne soolatud. Sojakaste on samuti soolane. Soola võib alati juurde lisada, kui toit on juba valmis, ja tundub, et on vaja soola juurde lisad.

Aseta kanakoibadele peale apelsini viilud, nii, et koivad on nendega kaetud. Pane koivad ahjuvormiga eelsoojendatud ahju küpsema. Küpseta 200C˚ juures 30 minutit, seejärel lükka apelsiniviilud kana tükkide pealt kõrvale ja küpseta koibi veel 15 min grillrežiimil, et need koivad läheksid pealt pruuniks ja kõrbedaks. Apelsini viilud tuleb ära lükata, sest muidu lähevad need kõrbema.
Serveerimine ja garneering on need, mis teevad toidu ahvatlevaks

Siin üks kodusem variant kana koibadest koos kirsstomatite ja maisiga. Võid teha samamoodi küpsetada terveid koibi.

Serveeri kana pooloivad koos ahjukartulite ja ahjuköögiviljadega. Kui soovid vaheldust kartulitele, siis serveeri kana koivad koos ahjus küpsetatud maisitõlvikuga. Maisitõlviku võid lisada samal ajal ahju, aga pane teise vormi sisse. Mais küpseb ahjus umbes 15-20 min.
Garneeringuks puista peale veel granaatõuna seemneid või jõhvikaid. Jõhvikad sobivad siia juurde väga hästi. Jõhvikaid võid visata kanale peale enne ahjust välja võtmist. Siis need lähevad katki ja pehmeks. Punane värv on just hea, et lisada erksust pidulikumaks puhuks. Võid lisada veel mõned oksad peterselli rohelist, näeb ilusam välja.
Huvitavat ahjukana retsepti, mis pärineb Vahemere maadest ja on maitsestatud fenkoli ja Pancettaga leiad siit.
Minu jõulutoidude raamatu leiad siit.