Ahjukana Pancetta ja fenkoliga on minu lemmik viis valmistada tervet kana ahjus. See retsept ahjukanast on pärit Vahemeremaadest, täpsemalt Itaalia köögist. Olen selle retsepti järgi valmistanud kana juba üle kümne aasta ja pakkunud pühade ajal oma külalistele. Kanale annab erilise maitse tema täidis, milles on kasutatud Itaalia vinnutatatud seakülge Pancetta’t. Maitset lisavad veel täidiseks kasutatud ürdid nagu: fenkol, salvei, rosmariin, petersell ja küüslauk.
Kui kana söödud, saab alles jäänud puljongist koos ahjukana sees olnud täidisega maitsva supi.
Retsept. Ahjukana Panacetta ja fenkoliga.
Päritolumaa Itaalia. Ettevalmistus aeg 15 min. Küpsemise aeg 1 h ja 15 min.
Koostisained.
1 noor kana umbes 1,5kg. Maitsestamata.
125g Itaalia sinki pancetta’t.
2 küüslaugu küünt
1 tl peeneks hakitud salvei- ja rosmariinilehti
1 sl peeneks hakitud peterselli lehti
1tl fenkoli (apteegitilli) seemneid
maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
6 sl extra virgin oliiviõli
Ahjukana valmistamine
Puhasta ja pese kana. Pese petersell, koori küüslauk. Haki petersell, küüslauk ja Pancetta ja pane väiksemasse kaussi. Lisa juurde fenkoliseemned, salvei, rosmariin, jahvata juurde pipart ja 1 tl õli ning sega segu läbi. Pane Pancetta ja maitseainete segu kana sisse täidiseks ja õmble mõne pistega kana kinni, et segu välja ei tuleks.
Aseta kana ahjuplaadile või kuumakindlasse klaasvormi. Pane alguses kana selili ja vala kana kõhu pool üle ½ oliiviõliga . Seejärel jahvata kõhu poole peale soola ja musta pipart. Seejärjel keera kana ringi ja vala kana selja pealt üle ülejäänud oliiviõliga. Jahvata kana selja peale samuti soola ja musta pipart.
Pane kana eelsoojendatud ahju küpsema ja küpseta 200C juures umbes 60 min. Kas kana on valmis, proovi eelnevalt nii, et torkad terava noa kanale kintsu sisse. Kui liha ja nahk on lahti, siis on kana küps. Nahk jääb mõnus ja krõbe, mina söön alati koos nahaga selle kana, sest see on ise maitsestatud ja naturaalne. Kõige maitsvamad on kintsud.
Serveeri koos küpsetatud või aurutatud köögiviljadega. Näiteks: brokkoli, suvikõrvits, paprika. Need võid kana kõrvale ahjuplaadile küpsema panna umbes 20 min enne kui kana valmib. Kastmeks lisa natuke küpsemisvedelikku (ilma rasvata). Lisa toidu juurde ka täidiseks olnud Pancetta segu.
Oi kui matsev ja tänu fenkolile ka eriti hea seedimisele.
Ahjukana on paras kogus vähemalt 6-le inimesele Täpseid kaloreid ühe portsu kohta on raske määrata, sõltub, kui suur tükk kanast ühele portsule panna.
Soovitan ahjukana täidisena kasutada õiget Itaalia Pancettat, kuigi ka Eestis on hakatud nüüd Pancettat tootma ei ole siin toodetul ikkagi sama maitset. Pancetta ja fenkol on need, mis annavad kanale erilise maiste.
Lisandiks sobivad ahjukana juurde hästi ahjukartulid ja muud köögiviljad, mis küpsevad mõnusalt ahjus koos kanaga.
Vaata ka juustu-spinatipiruka retsepti siit.
Lihtsaid retsepte jõuludeks ja aastavahetuseks leiad veel e-kokaraamatust siit.