Kanaliha on tänuväärne toiduaine, see valmib kiiresti ning kanalihast saab valmistada palju erinevaid roogasid. Samas on kana maitsestamine on paljudele olnud küsimuseks, et mida uut ja põnevat kanast toiduks valmistada. Kanafilee kipud sageli jääma puine ja kuiv ning see vastab tõele. Kana koibi on päris lihtne valmistada ja need jäävad alati pehmed. Kuid pehme ja mahlase kanafilee valmistamine on juba meistrite töö. Olete kindlasti vaadanud kokasaateid, kus kokkadele antakse sageli ülesandeks valmistada toit kanafileest. Sageli ongi see pähkel ja mõistatus.
Tervet kanafileed on tõesti raskem mahlasena valmistada. Mina sain endale nipi kuidas pehmet kanafileed, mis valmib imekiiresti Hispaanias. See nipp on allpool.
Lihtne nipp kanafilee valmistamiseks!
Lõika kanafilee tükk pikuti õhemaks. filee saab lõigata 3 õhemaks fileetükiks
Nüüd siis aga minu üks lemmik retsept kana rosmariini, küüslaugu ja sidruniga
Lihtne, maitsev, mahlane ja kiiresti valmiv retsept kanafileest. See on üks minu lemmik retsept kanalihast, mis valmib 20 minutiga. Kõrvale soovita serveerida loomulikult erinevat värvi köögivilju. Need võib visata ahju küpsema selle ajal, kui ise kanafileega pliidi ääres toimetad.
Kanafilee rosmariini, küüslaugu ja sidruniga
Kogus: 2 portsjonit. 1 portsjon ca 150 Kcal. Valmistamise aeg 20 min.
Koostisained
- 1 – ½ nahata kanafileed. 1 filee 2-le inimesele ½ ühele inimesele
- 2 sl oliiviõli
- 4 küüslaugu küünt koos koorega
- 1 värske rosmariini oksake
- 1 sl vürtsköömneid (kui sul on neid, siis soovitan)
- 1 sl sidruni mahla, värskest sidrunist pigistatud.
- Peotäis rohelist salatit Spinatit.
Kõrvale garneering vastavalt soovile. Minul on esifotol kuskuss, spinat, must tomat ja seedrimänniseemned.
Kanaliha ettevalmistamine
Pese, kuivata ja viiluta kanafilee ribadeks või horisontaalselt pooleks (st õhemaks). Kuumuta õli pannil, lisa rosmariini oks, küüsaugu küüned koos koortega ja kanafilee. Pruunista kanafilee ühelt poolt kuldpruuniks ja keera ringi ja pruunista teiselt poolt.





Nipp kanafilee praadimisel
prae kanaliha keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 5-6 min
Pruunistatud poolele võid jahvatada peale soola ja pipart, aga võid seda jahvatada ka hiljem kui kana on praetud ka pannilt tõstetud. Pannil võib hakata sool ja pipar praksuma. Kui kanafilee on ka teiselt poolt pruun tõsta see pannilt pane korraks köögipaberile, et liigne õli ära nõrguks. Korja ära ka küüslaugu küüned, need sobivad samuti hästi süüa. Seejärel serveeri kana salatilehel taldrikutele portsjonideks ja pigista peale värskest sidrunist natuke mahla. Lisa küüslaugu küüned, kellele meeldib küüslauk, siis see on niimoodi koortega küpsetatult väga hõrk.
Väga mõnus ja mahlakas ning kiire toit kanalihast








NB! Nipp veel kanaliha maitsestamisel.
Kanaliha praadimise ajal võid lisada pannile sortsukese valget veini. NB! sirdunit ära pane pannile, see hakkab seal praksuma.
NB! Nipp kuidas iga toit jääb praadimisel pehmem ja maitsvam
Kasuta praadimisel Exctra Virgin oliiviõli ja tõsta toidu alati kohe pannilt ära kui nad on valmis. Kui toit jääb pannile siis ta hakkab seal kuivama või tõmbab endale liigselt praerasva sisse.
Ma mäletan, et nö “nõuka ajal” oli kanaliha pidupäeva toit.
Millegipärast ei olnud Eestis kanaliha väga sageli saada, Eestis oli lisaks sealihale rohkem saada loomaliha ja vasikaliha. Siis oli terve ahjukana valmistamise peamine nipp, et õun läks kanale kõhtu sisse ja pealt määrida kana riivitud küüslauguga siis jahvata peale sool ja pipar ning ahju. See on tõesti lihte ja maitsev variant kanaliha valmistamiseks.
Terve kana ja samuti suurema lihatüki küpsemise kontrollimiseks on hea kasutada termomeetrit. Minu soovitus on siis valida korralikum ja kvaliteetsem. Sellist nagu on allpool toodud olen ise kasutanud suuremate lihakäntsude puhul. Hea ja muretu :).
Umbes samasuguse Itaaliapärase ahjukana retsepti Pancetta ja fenkoliga leiad siit.
Lihtsaid retsepte veel kanast, kalast suppe ja praade leiad minu e-kokaraamatust siit.