Graavilõhe valmistamine ehk lõhe graavimine ehk gravlax on lõhe õrnsoolamine. Selline lõhe valmistamise moodus on pärit Põhjamaadest. Lihtsamalt öeldes on graavilõhe valmistamine lõhe õrnsoolamine. Seda maitsvat eelrooga on väga lihtne valmistada. Samuti on vaja valmistamisel vähe koostisaineid.
Internetis leiab erinevaid variatsioone graavilõhest, et seda kalarooga ilmestada erinevate maitsenüanssidega. Allpool tuleb täiesti tavaline ehk nö klassikaline graavilõhe. Sain selle retsepti ühest telesaatest jõulude ajal. Saate pealkiri oli Leila jõulud ja uus aasta. Seal oli teisigi häid retsepte mida tasub proovida.
Graavilõhe valmistamine
Koostisained
- 👉500 g värsket lõhet (või vastavalt soovile, kuid 0,5 kg kuni 1 kg on täitsa paras ühe korraga tegemiseks)
- 👉3 sl suhkrut
- 👉1 sl meresoola
- 👉 musta terapipart (üldiselt on retseptides valge jahvatatud pipar, aga temal oli just must terapipar mille ta värskelt koos soola ja suhkru seguga purustas)
- 👉kimp värsket tilli
Kuivata kala köögipaberiga ja pane lõikelauale või suuremale taldrikule nahaga allapoole. Pane suhkur, sool ja terapipar lameda põhjaga kaussi kus sa saad pipra puruks tampida. Tambi pipar sukru ja soola segu sees puruks. Pane soola-suhkru-piprasegu kalale peale ja hõõru kergelt kalasisse. Keera kala ringi ja määri soola-suhkru-piprasegu ka nahaga poole peale. Keera kala uuesti ringi nahk allapoole ja tõsta tükk toidukilele. Pane kalafilee peale värsked tillioksad või hakitud värsket tilli. Tilli peaks olema päris palju, niipalju, et kala saab tilliga kaetud.
Siis paki kala üleni toidukilesse ja pane nahk ülespoole sügavam nõu sisse ja külmikusse laagerduma. Lase kalal vähemalt 12 – 24 või ka 32 tunnini laagerduda.





Serveeri graavilõhe eelroana
Graavilõhe juurde sobivad erinevad kastmed, peamiselt just magusa sinepiga valmistatud kaste. Kuid kindlasti maitseb kala hästi ka ilma igasuguse kastmeta. Kastet ma ei ole veel teinud, sest ootan kui kala saab valmis ja teen selle 31. detsembril.
Netist leitud retspetides on soola rohkem kui suhkrut ja meil rõhutatud just, et peab olema jäme meresool, kuid tema just ütles, et suhkrut on 3 osa ja soola 1 osa. Samuti ei olnud tal jäme sool ja ma arvan samuti, et ka peenike meresool sobib.
Graavilõhe erivariandid
Leila, kelle retsepti järgi mina kala tegin, lisas kalale peale veel ja keedetud ja värskelt riivitud punapeeti. Seda varianti proovin järgmisel korral.
Samuti võib lisada roospipart, rosmariinioksi või vastavalt oma kogemustele katsetada muude lõhele sobivate maisteainetega.
Kuidas kala välja tuli saangi teada 31.detsembri õhtul. Siis valmistan juurde ka kastme.
Vaata ka ahjulõhe valmistamist siit.
Veel leiad lihtsaid retsepte kalast, kanast, suupisteid ja magusat minu e-kokaraamatust siit.
Mõnusaid suviseid salateid leiad e-raamatust siit.