Skip to content
Menu
Naine 50 pluss
  • Esileht
  • Ilunipid ja heaolunõu
    • Kuiva naha hooldus – ilunipid
  • Kliendiportaal
    • Andmekaitsetingimused
  • Pood
  • Retseptid
    • Kana valmistamine
      • Ahjukana Pancetta ja fenkoliga
      • Kana poolkoivad aasiapäraselt magus-vürtsikas kastmes
      • Kanaliha maitsestamine – kanafilee rosmariini ja küüslauguga
    • Kartuli-juustukotletid – Hash Browns retsept
    • Köögiviljaroad. Lihtsad retseptid köögiviljadest.
      • Täidetud paprika
    • Kotletid – mahlase kotleti retsept
    • LIHTSAD RETSEPTID 30 MIN TOIDUD
      • Taco või tortilla – täidetud hakkliha ja köögiviljadega
      • Retsept kiireks lõunaks või õhtuks – Arepa valmistamine
      • Lihapallid, lihtne kodune toit. 30 minuti retsept.
      • Pasta – kikerherne roog – 30 minuti retsept
    • Lihtsad supid. Püreesupid. Köögiviljasupid. Kalasupid.
      • Läätsesupp mandlipiima ja tšilliga
      • Suvikõrvitsa püreesupp raviooldidega
    • Magus – koogid, küpsetised ja muud magustoidud
      • Inglise einemuffinid – hea hommikusöök on hea päeva algus
      • Ise tehtud jäätis – banaani-marjajäätis
      • Küpsisetort – lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
      • Õuna-kaneelikook
      • Prantsuse õunakook
      • Friteeritud puuviljad taignas
      • Maasika-rabarberikook
      • Pannkoogid – väikesed paksud pannkoogid maasikamoosiga
      • Ploomikook värskete ploomidega – sügisene maius
      • Sorbett – maasika-ananassisorbett
    • Snäkid, suupisted ja eelroad
      • Kalamarja suupisted väikestel pannkookidel
      • Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsinimoosiga
    • Veiseliha valmistamine ja veiseliharoad. Liha maitsesamine.
      • Veiseliha pada ubadega
    • Joogid ja jookide valmistamine
      • Jääkohvi apelsinimahlaga – ideaalne jook suvepäevaks
      • Vesi, maitsevesi, kombucha
      • Arbuusi-maasika jook (slush)
      • Frappé kohvi
      • Jamu – Indoneesia traditsiooniline taimne ravijook
    • Juustu-spinatipirukas
    • Kala ja mereannid
      • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
      • Rannakarbid valge veini kastmes
      • Graavilõhe valmistamine ehk gravlax
    • Salatid – lihtsad ja toitvad salatite retseptid
      • Köögiviljasalat murulaugu ja majoneesiga
      • Vitamiinisalat jõhvikate ja India pähklitega
  • Tutvustus
  • Minust
Naine 50 pluss

Populaarsed postitused

  • Pasta - kikerherne roog - 30 minuti retsept
    Pasta - kikerherne roog - 30 minuti retsept
  • Dieet ei ole nälgimine. Kuidas leida endale sobiv dieet?
    Dieet ei ole nälgimine. Kuidas leida endale sobiv dieet?
  • Lihapallid, lihtne kodune toit. 30 minuti retsept.
    Lihapallid, lihtne kodune toit. 30 minuti retsept.

Rubriigid

Otsi

Logi sisse
graavilõhe valmistamine

Graavilõhe valmistamine ehk gravlax

Graavilõhe valmistamine ehk lõhe graavimine ehk gravlax on lõhe õrnsoolamine. Selline lõhe valmistamise moodus on pärit Põhjamaadest. Lihtsamalt öeldes on graavilõhe valmistamine lõhe õrnsoolamine. Seda maitsvat eelrooga on väga lihtne valmistada. Samuti on vaja valmistamisel vähe koostisaineid.

Internetis leiab erinevaid variatsioone graavilõhest, et seda kalarooga ilmestada erinevate maitsenüanssidega. Allpool tuleb täiesti tavaline ehk nö klassikaline graavilõhe. Sain selle retsepti ühest telesaatest jõulude ajal. Saate pealkiri oli Leila jõulud ja uus aasta. Seal oli teisigi häid retsepte mida tasub proovida.

Graavilõhe valmistamine

Koostisained

  • 👉500 g värsket lõhet (või vastavalt soovile, kuid 0,5 kg kuni 1 kg on täitsa paras ühe korraga tegemiseks)
  • 👉3 sl suhkrut
  • 👉1 sl meresoola
  • 👉 musta terapipart (üldiselt on retseptides valge jahvatatud pipar, aga temal oli just must terapipar mille ta värskelt koos soola ja suhkru seguga purustas)
  • 👉kimp värsket tilli

Kuivata kala köögipaberiga ja pane lõikelauale või suuremale taldrikule nahaga allapoole. Pane suhkur, sool ja terapipar lameda põhjaga kaussi kus sa saad pipra puruks tampida. Tambi pipar sukru ja soola segu sees puruks. Pane soola-suhkru-piprasegu kalale peale ja hõõru kergelt kalasisse. Keera kala ringi ja määri soola-suhkru-piprasegu ka nahaga poole peale. Keera kala uuesti ringi nahk allapoole ja tõsta tükk toidukilele. Pane kalafilee peale värsked tillioksad või hakitud värsket tilli. Tilli peaks olema päris palju, niipalju, et kala saab tilliga kaetud.

Siis paki kala üleni toidukilesse ja pane nahk ülespoole sügavam nõu sisse ja külmikusse laagerduma. Lase kalal vähemalt 12 – 24 või ka 32 tunnini laagerduda.

lõhe graavimine
graavilõhe valmistamine
Graavilõhe valmistamine

Serveeri graavilõhe eelroana

Graavilõhe juurde sobivad erinevad kastmed, peamiselt just magusa sinepiga valmistatud kaste. Kuid kindlasti maitseb kala hästi ka ilma igasuguse kastmeta. Kastet ma ei ole veel teinud, sest ootan kui kala saab valmis ja teen selle 31. detsembril.

Netist leitud retspetides on soola rohkem kui suhkrut ja meil rõhutatud just, et peab olema jäme meresool, kuid tema just ütles, et suhkrut on 3 osa ja soola 1 osa. Samuti ei olnud tal jäme sool ja ma arvan samuti, et ka peenike meresool sobib.

Graavilõhe erivariandid

Leila, kelle retsepti järgi mina kala tegin, lisas kalale peale veel ja keedetud ja värskelt riivitud punapeeti. Seda varianti proovin järgmisel korral.

Samuti võib lisada roospipart, rosmariinioksi või vastavalt oma kogemustele katsetada muude lõhele sobivate maisteainetega.

Kuidas kala välja tuli saangi teada 31.detsembri õhtul. Siis valmistan juurde ka kastme.

Vaata ka ahjulõhe valmistamist siit.

Veel leiad lihtsaid retsepte kalast, kanast, suupisteid ja magusat minu e-kokaraamatust siit.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Tutvustus

Heivi Herne Naine 50 pluss bloger. Tsiilis jaanuar 2019
Tšiilis koos flamingodega. Jaanuar 2019.

See on blogi, kus ma jagan enda mõtteid ja kogemusi elust. Kõik tekstid siin on minu enda kirjutatud ja minu enda mõtted. Elu, mida ma olen ise kogenud ja läbi elanud. Need ei ole kusagilt kopeeritud ega tõlgitud. Kui ma kasutan lisaks mujalt saadud infot ja mõtteid või tsiteerin, siis lisan selle kohta viited.

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Otsi

Top Posts & Pages

  • Pasta - kikerherne roog - 30 minuti retsept
  • Dieet ei ole nälgimine. Kuidas leida endale sobiv dieet?
  • Lihapallid, lihtne kodune toit. 30 minuti retsept.
  • Kaalust alla kiiresti - 10 nõuannet kuidas kiiresti kaalust alla võtta.
  • Kotletid - mahlase kotleti retsept
  • Pannkoogid - väikesed paksud pannkoogid maasikamoosiga
  • Küpsisetort - lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
  • 50 + naine - 9 salanippi, et näha hea välja ja püsida vitaalne 50 +
  • Kuidas olla atraktiivne ja tõmmata ligi armastust, küllust, head õnne ja raha?
  • Juustu-spinatipirukas

Arhiiv

  • veebruar 2023
  • detsember 2022
  • november 2022
  • oktoober 2022
  • september 2022
  • august 2022
  • juuli 2022
  • juuni 2022
  • detsember 2021
  • veebruar 2021
  • jaanuar 2021
  • detsember 2020
  • november 2020
  • september 2020
  • juuni 2020
  • mai 2020
  • jaanuar 2020
  • detsember 2019
  • oktoober 2019
  • august 2019
  • juuni 2019
  • mai 2019
  • jaanuar 2019
  • detsember 2018
  • november 2018
  • oktoober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juuli 2018
  • juuni 2018

Jälgi

  • Instagram
  • Google

Blog Stats

  • 179,467 hits

Minu reisiblogi: Eestlased maailmas

Alicante – kaunis sadamalinn Vahemere kaldal Hispaania lõunaosas

Alicante – kaunis sadamalinn Vahemere kaldal Hispaania lõunaosas

Florence – Firenze, Itaalia Toscana piirkonna pealinn

Florence – Firenze, Itaalia Toscana piirkonna pealinn

Hispaania reisikiri – Valencia aastal 2023

Hispaania reisikiri – Valencia aastal 2023

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Jälgi Facebookis

Jälgi Facebookis
©2023 Naine 50 pluss | Powered by SuperbThemes & WordPress
Go to mobile version
 

Loading Comments...