Skip to content
Menu
Naine 50 pluss
  • Esileht
  • Ilunipid ja heaolunõu
    • Kuiva naha hooldus – ilunipid
  • Kliendiportaal
  • Pood
  • Retseptid
    • Kana valmistamine
      • Ahjukana Pancetta ja fenkoliga
      • Kana poolkoivad aasiapäraselt magus-vürtsikas kastmes
      • Kanaliha maitsestamine – kanafilee rosmariini ja küüslauguga
    • Kartuli-juustukotletid – Hash Browns retsept
    • Köögiviljaroad. Lihtsad retseptid köögiviljadest.
      • Täidetud paprika
    • Kotletid – mahlase kotleti retsept
    • Lihtsad supid. Püreesupid. Köögiviljasupid. Kalasupid.
      • Läätsesupp mandlipiima ja tšilliga
      • Suvikõrvitsa püreesupp raviooldidega
    • Magus – koogid, küpsetised ja muud magustoidud
      • Inglise einemuffinid – hea hommikusöök on hea päeva algus
      • Ise tehtud jäätis – banaani-marjajäätis
      • Küpsisetort – lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
      • Õuna-kaneelikook
      • Prantsuse õunakook
      • Friteeritud puuviljad taignas
      • Maasika-rabarberikook
      • Pannkoogid – väikesed paksud pannkoogid maasikamoosiga
      • Ploomikook värskete ploomidega – sügisene maius
      • Sorbett – maasika-ananassisorbett
    • Snäkid, suupisted ja eelroad
      • Kalamarja suupisted väikestel pannkookidel
      • Küpsetatud Brie juust jõhvika-apelsinimoosiga
    • Veiseliha valmistamine ja veiseliharoad. Liha maitsesamine.
      • Veiseliha pada ubadega
    • Joogid ja jookide valmistamine
      • Jääkohvi apelsinimahlaga – ideaalne jook suvepäevaks
      • Vesi, maitsevesi, kombucha
      • Arbuusi-maasika jook (slush)
      • Frappé kohvi
      • Jamu – Indoneesia traditsiooniline taimne ravijook
    • Juustu-spinatipirukas
    • Kala ja mereannid
      • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
      • Rannakarbid valge veini kastmes
      • Graavilõhe valmistamine ehk gravlax
    • Salatid – lihtsad ja toitvad salatite retseptid
      • Köögiviljasalat murulaugu ja majoneesiga
      • Vitamiinisalat jõhvikate ja India pähklitega
  • Tutvustus
  • Minust
Naine 50 pluss

Populaarsed postitused

  • Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
    Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
  • Kotletid - mahlase kotleti retsept
    Kotletid - mahlase kotleti retsept
  • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
    Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega

Rubriigid

Otsi

Kreeka Frappé kohvi

Frappé kohvi

Frappé sõna pärineb prantsuse keelest, kus see kirjeldab jääga jahutatud jooke. Kreekast pärinevat frappé kohvi tehakse lahustuvast kohvis ning seda on lihtne ise kodus valmistada. Selline Kreeka Frappé on meil rohkem kohvikutes levinud. Riigiti on frappé kohvi valmistamise retseptid erinevad ja frappé jook ei pea olema üldse kohvi vaid seda võib valmistada erinevatest kompnentidest. Meil nimetatakse teisi jääga jahutatud ja vahustatud jooke üldiselt kohvikutes frappuccinodeks.

Kreeka Frappé ajalugu

Kreeka Frappé sai alguse 1957.a. Thessaloniki International Fair messilt, kus see tekkis improviseeritult Nestlé  töötaja Dimitris Vakondios poolt, kes ei leidnud messil olles oma kohvi valmistamiseks kuuma vett ja valmistas selle seal improviseeritult külma vee ja jääga segades. Sellise Nescafé lahustuva kohvijoogi populaarsus kasvas Kreekas kiiresti ning muutus eriti populaarseks 80-ndatel. Algselt nimetatigi seda jooki Kreekas Nescafé frappé’ks nüüd nimetatakse rohkem frappé kohviks.

Kreekast pärist Frappé kohvi valmistamine kodus on imelihte

Selleks, et valmistada kodus üks mõnus jääga segatud külm kohvi- või muu jook ei ole vaja joosta poodi ostma endale uusi kodumasinaid ega šeikerit. Šeikeriks sobib hästi umbes 300 – 400 ml kaanega puhas purk.

Retsept ja valmistamine järgmine:

Kreeka Frappé kohvi valmistamiseks läheb vaja:

  • lahustuvat kohvi
  • jääd
  • vett
  • suhkrut või mingit magust siirupit (Agaavi siirup on hea ja tervislik valik suhkru asemel)
  • piima, vastavalt soovile või maitsele sobivad hästi taimsed piimad: mandli-, kookose- kaera jne
  • vahenditest sobib šeikeriks kaanega purk või ka vahustiga saab hakkama
  • joogikõrt
Kreeka Frappé kohvi jääkohvi

Joogikõrs on Frappé kohvi joomisel üks oluline element, sest üldiselt on vaht peal mõru.

Jookide ja söökide valmistamisel tasub alati natukene fantaasiat abiks võtta. Natukene ühte või teistmoodi saab ka seda jooki valmistada.

Kreekas Frappé valmistatakse lahustuvast kohvist, mis võib olla magus või mitte. Prantsusmaal võib see olla kohvi, jäätis ja jää, mis on segistis kokku segatud. Ameerikas võib see olla piima, suhkru ja jääga segatud kohv, millele on lisatud vahukoort. Mocha frappé’sse on lisatud veidi šokolaadi, kuid frappé’s ei pruugi üldse olla kohvi. Frappé võib olla ka valmistatud puuviljadst ja jääga segatud puuviljamahlast. Nii saab teha teeb puuviljafrapé, mis on samuti mõnus ja värskendav suvine jook.

Kreekas jagatakse frappé kohvi magususe astme järgi järgmiselt:

glykós (γλυκός [ɣliˈkos] “magus”) – 4 tl suhkrut
métrios (μέτριος [ˈme.tri.os] “keskmine”) – 2 tl suhkrut
skétos (σκέτος [ˈsce.tos] “tavaline”) – ilma suhkruta

Kui kõik vajalikud vahendid olemas asume Frappé kohvi valmistama.

Selleks pane esmalt purki (kui sul ei ole šeikerit) lahustuv kohvi, lisa juurde suhkur, jääkuubikud ja umbes 60 ml vett. Sulge purk tihedalt kaanega ja hakka raputama. Jää ja vesi lahustavad kohvi ja tekib ilus vahune segu. Vala see kõik ümber ühte suuremasse klaasi. Kui tahad jooki magusaks tehad Agaavi siirupi või muu siirupiga, siis lisa see nüüd. Nirista servast juurde piim. Ilus vahune, karastav ja turgutav jook ongi valmis.

Frappe
Frappé Kreeka frappe frappe valmistamine

Muidugi võid proovida valmistada Frappé kohvi ka espressost. Selleks, aga kulub rohkem aega, sest siis on vaja espresso enne valmis teha ja siis valmistada jääkohvi maha jauhutatud espressost.

Jahutatud jookide juures laske fantaasial lennata ja vaadake mis välja tuleb. Üks põnev jook on veel Arbuusi-maasika slush. Selle valmistamise õpetuse leiad siit.

Kohvi kõrvale sobivad suurepäraselt Inglise einemuffinid, mille retsepti leiad siit.

Share this:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Tutvustus

Heivi Herne Naine 50 pluss bloger. Tsiilis jaanuar 2019
Tšiilis koos flamingodega. Jaanuar 2019.

See on blogi, kus ma jagan enda mõtteid ja kogemusi elust. Kõik tekstid siin on minu enda kirjutatud ja minu enda mõtted. Elu, mida ma olen ise kogenud ja läbi elanud. Need ei ole kusagilt kopeeritud ega tõlgitud. Kui ma kasutan lisaks mujalt saadud infot ja mõtteid või tsiteerin, siis lisan selle kohta viited.

Privacy & Cookies: This site uses cookies. By continuing to use this website, you agree to their use.
To find out more, including how to control cookies, see here: Cookie Policy

Jälgi blogi maili teel

Kui soovid uusi postitusi oma e-postile, siis lisa tellimus

Join 71 other subscribers

Otsi

Top Posts & Pages

  • Kanaliha maitsestamine - kanafilee rosmariini ja küüslauguga
  • Kotletid - mahlase kotleti retsept
  • Lõhe valmistamine. Lõhe liblikfilee köögiviljade ja safranikartulitega
  • Kartuli-juustukotletid - Hash Browns retsept
  • Kuidas muuta oma elu? 14 asja mida teha, et muuta oma elu.
  • Küpsisetort - lihtsaim tort mis on kogu pere lemmik
  • Tursamaks - selle 7 kasutegurit sinu tervisele
  • Retseptid
  • Veiseliha pada ubadega
  • Kaalust alla kiiresti - 10 nõuannet kuidas kiiresti kaalust alla võtta.

Arhiiv

  • detsember 2022
  • november 2022
  • oktoober 2022
  • september 2022
  • august 2022
  • juuli 2022
  • juuni 2022
  • detsember 2021
  • veebruar 2021
  • jaanuar 2021
  • detsember 2020
  • november 2020
  • september 2020
  • juuni 2020
  • mai 2020
  • jaanuar 2020
  • detsember 2019
  • oktoober 2019
  • august 2019
  • juuni 2019
  • mai 2019
  • jaanuar 2019
  • detsember 2018
  • november 2018
  • oktoober 2018
  • september 2018
  • august 2018
  • juuli 2018
  • juuni 2018

Telli postitused

Lisa oma e-posti aadress ja saad uued postitused mailile

Join 71 other subscribers

Jälgi

  • Instagram
  • Google

Blog Stats

  • 146,365 hits

Minu reisiblogi: Eestlased maailmas

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Krabi Tai reisikiri – jõulud ja uus aasta Tais palmi all

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Rooma reisiblogi – kuhu minna Roomas?

Kuhu minna Balil? 11 soovitust kuhu minna ja mida teha Balil.

Kuhu minna Balil? 11 soovitust kuhu minna ja mida teha Balil.

Pura Tirta tempel – Bali reisikiri IV osa

Pura Tirta tempel – Bali reisikiri IV osa

Aling Aling kosk – adrenaliin ja ilu. Bali reisikiri IV osa.

Aling Aling kosk – adrenaliin ja ilu. Bali reisikiri IV osa.

Naine 50 pluss

Naine 50 pluss
©2023 Naine 50 pluss | Powered by SuperbThemes & WordPress
Go to mobile version
 

Loading Comments...