Frappé sõna pärineb prantsuse keelest, kus see kirjeldab jääga jahutatud jooke. Kreekast pärinevat frappé kohvi tehakse lahustuvast kohvis ning seda on lihtne ise kodus valmistada. Selline Kreeka Frappé on meil rohkem kohvikutes levinud. Riigiti on frappé kohvi valmistamise retseptid erinevad ja frappé jook ei pea olema üldse kohvi vaid seda võib valmistada erinevatest kompnentidest. Meil nimetatakse teisi jääga jahutatud ja vahustatud jooke üldiselt kohvikutes frappuccinodeks.
Kreeka Frappé ajalugu
Kreeka Frappé sai alguse 1957.a. Thessaloniki International Fair messilt, kus see tekkis improviseeritult Nestlé töötaja Dimitris Vakondios poolt, kes ei leidnud messil olles oma kohvi valmistamiseks kuuma vett ja valmistas selle seal improviseeritult külma vee ja jääga segades. Sellise Nescafé lahustuva kohvijoogi populaarsus kasvas Kreekas kiiresti ning muutus eriti populaarseks 80-ndatel. Algselt nimetatigi seda jooki Kreekas Nescafé frappé’ks nüüd nimetatakse rohkem frappé kohviks.
Kreekast pärist Frappé kohvi valmistamine kodus on imelihte
Selleks, et valmistada kodus üks mõnus jääga segatud külm kohvi- või muu jook ei ole vaja joosta poodi ostma endale uusi kodumasinaid ega šeikerit. Šeikeriks sobib hästi umbes 300 – 400 ml kaanega puhas purk.
Retsept ja valmistamine järgmine:
Kreeka Frappé kohvi valmistamiseks läheb vaja:
- lahustuvat kohvi
- jääd
- vett
- suhkrut või mingit magust siirupit (Agaavi siirup on hea ja tervislik valik suhkru asemel)
- piima, vastavalt soovile või maitsele sobivad hästi taimsed piimad: mandli-, kookose- kaera jne
- vahenditest sobib šeikeriks kaanega purk või ka vahustiga saab hakkama
- joogikõrt
Kodused lihtsad vahendid Frappé kohvi valmistamiseks.


Joogikõrs on Frappé kohvi joomisel üks oluline element, sest üldiselt on vaht peal mõru.
Jookide ja söökide valmistamisel tasub alati natukene fantaasiat abiks võtta. Natukene ühte või teistmoodi saab ka seda jooki valmistada.
Kreekas Frappé valmistatakse lahustuvast kohvist, mis võib olla magus või mitte. Prantsusmaal võib see olla kohvi, jäätis ja jää, mis on segistis kokku segatud. Ameerikas võib see olla piima, suhkru ja jääga segatud kohv, millele on lisatud vahukoort. Mocha frappé’sse on lisatud veidi šokolaadi, kuid frappé’s ei pruugi üldse olla kohvi. Frappé võib olla ka valmistatud puuviljadst ja jääga segatud puuviljamahlast. Nii saab teha teeb puuviljafrapé, mis on samuti mõnus ja värskendav suvine jook.
Kreekas jagatakse frappé kohvi magususe astme järgi järgmiselt:
glykós (γλυκός [ɣliˈkos] “magus”) – 4 tl suhkrut
métrios (μέτριος [ˈme.tri.os] “keskmine”) – 2 tl suhkrut
skétos (σκέτος [ˈsce.tos] “tavaline”) – ilma suhkruta
Kui kõik vajalikud vahendid olemas asume Frappé kohvi valmistama.


Selleks pane esmalt purki (kui sul ei ole šeikerit) lahustuv kohvi, lisa juurde suhkur, jääkuubikud ja umbes 60 ml vett. Sulge purk tihedalt kaanega ja hakka raputama. Jää ja vesi lahustavad kohvi ja tekib ilus vahune segu. Vala see kõik ümber ühte suuremasse klaasi. Kui tahad jooki magusaks tehad Agaavi siirupi või muu siirupiga, siis lisa see nüüd. Nirista servast juurde piim. Ilus vahune, karastav ja turgutav jook ongi valmis.
Muidugi võid proovida valmistada Frappé kohvi ka espressost. Selleks, aga kulub rohkem aega, sest siis on vaja espresso enne valmis teha ja siis valmistada jääkohvi maha jauhutatud espressost.
Jahutatud jookide juures laske fantaasial lennata ja vaadake mis välja tuleb. Üks põnev jook on veel Arbuusi-maasika slush. Selle valmistamise õpetuse leiad siit.
Veel üks põnev ja värskendav kohvi on jääkohvi apelsini mahlaga vaata valmistamist siit.
Kohvi kõrvale sobivad suurepäraselt Inglise einemuffinid, mille retsepti leiad siit.
Retsept pidupäevaks leiad e-raamatust siit: Need joogid ja suupsted sobivad igaks pidulikuks puhuks.