Dieet on muutunud meie keelepruugis üheks levinumaks sõnaks. Kes meist ei ole mõelnud või kuulnud lauset, et homme alustan dieediga? Ülekaal on 21. sajandi probleem ja järjest mõeldakse juurde uusi dieete. Sobiv dieet on sulle sobiv toitumine.
Olen toitumise teemaga tegelenud teadlikult alates 2014.aastast. Abistanud inimesi kaalu alandamisel ning seetõttu oman üsna head ülevaadet probleemidest, mis takistavad inimestel kaalu alandamist. Toon välja 7 peamist viga, mida tehakse dieedi pidamisel ehk kaalu alandamisel.
Kõigile ei sobi ühesugune dieet.
Alles oli moes veregrupi dieet, nüüd on uued kuumad sõnad proteiini, “Keto”, ” Simeonsi” ja “Stockholmi dieet”. Ma ei ole neisse dieetidesse ausõna süvenenud ja ei süvenegi. Ma ei ole oma elus kunagi dieeti pidanud, küll olen ma oma toitumist korrigeerinud vastavalt vanusele ja elustiilile.
On selge, et kui me oleme vanuses 25-30, siis on meie ainevahetus kiirem ning meie organism saab paremini hakkama igasuguse jamaga, mida sageli süüakse. Näiteks kiiroit, rasvane toit, süsivesikud, suhkur ja alkohol. Kindlasti peab olema hoopis teistsugune menüü kasvueas, keskeas ja vanemas eas. Erinevas vanuses ja samuti erinevat tööd tehes vajame erinevaid toitaineid. Toit on meie energia allikas ning kui me nälgime ja ei söö täisväärtuslikku toitu, siis see annab mõne aja pärast tunda meie tervises. Lihtsalt sellest ei piisa, et kõht oleks täis. Seega, lihtne järeldus, toituda ja süüa tuleb teadlikult. Ehk siis “mindfulness” toitumine ja dieet. Sealjuures on väga oluline mida millega koos süüa, mis kellaajal või päeva osas mingit toitu süüa.
Dieet ei ole ega tohi olla nälgimine. Toituda tuleb teadlikult.
Teadlik toitumine ongi iga inimese sobiv dieet, ehk tema elustiili osa. Teadlik toitumine hoiab meie kehakaalu normis, annab piisavalt energiat ja loomulikult hoiab meid tervena. On vale ettekujutus, et dieet on ainult juurikate söömine ja enda näljutamine. Ei ole! Tervislik toit sisaldab ka magusat ja rasva, sest seda vajab meie organism. Ainult tuleb vaadata millist magusta süüa ja millist rasva ning millistes kogustes.
Millised on 7 peamist viga nö dieedi pidamisel?
- Süüakse ainult 1 kord või 2 korda päevas.
- Süüakse nädal või kaks ainult salatit ja juurikaid.
- Süüakse ainult külma toitu: salatid, smuutid, nö tervisesnäkid.
- Tehakse nö arbuusi või päevi või isegi nädalaid.
- Loetakse ainult kaloreid ja jäetakse tähelepanuta, kui palju süüakse süsivesikuid ja rasvu.
- Ei panna kirja, seda mida süüakse.
- Pärast nö dieeti naastakse tagasi oma tavapärase toitumise juurde ning kõik läheb sama rada mööda edasi kuni uue “dieedini.”

Mis juhtub sellise dieedi pidamisega?
- Kui süüa 1 või 2 korda päevas, siis hakkab meie organism seda vähestki toitu säilitama ja paneb kõik korralikult meie “sahvritesse” tallele. Kaalu langemise asemel võib tulemuseks olla hoopis kaalu tõus.
- Ainult juurikatel põhineva dieedi korral jääb organismil puudus valgust (proteiinist) ja headest rasvadest. Sellise dieedi korral muutub nahk kuivaks, tekivad kortsud ja nahk jääb lõdvaks. Juuksed ja küüned muutuvad hapraks ning hakkavad välja langema ja murduma, energiatase väheneb. Valgu puudusel väheneb lihasmass ja füüsiline jõudlus ja vastupidavus.
- Külma toitu on organismil raskem omastada. Soojad toidud seeduvad paremini ja organism saab paremini kätte vajalikud toitained. Salat ja puuviljad sobivad külmalt söömiseks. Ainult toortoidul põhinevad dieedid ei ole jätkusuutlikud. Selle mõjud võivad olla näha alles aastate pärast.
- Toitumisharjumuste ja maitse muutmine võtab aega, aga see on võimalik. Üldiselt muutub maiste juba 3 – 4 kuuga. Ema on peres üldiselt peakokk kes kujundab maitse. Seetõttu ei ole õige emal öelda, et siis ta peab perele tegema teist toitu. Siis on viga juba varem sisse tulnud, aga seda on võimalik muuta. Pere sööb seda mida ema ehk peakokk teeb ja peakokal lasub vastus kogu pere tervise ja maitse kujundamise eest.
Suurimad vead “dieedi” pidamisel.
- Suurim viga on see, kui ei panna kirja mida ja kui palju süüakse. Sageli erineb meie ettekujutus sellest mida me sööme väga palju tegelikkusest. Inimesel on kalduvus unustada ära mida ta on söönud, kirja tuleb panna kohe pärast söömist. Soovitav on isegi panna kirja enne söömist see mida sa plaanid süüa.
- Nii arbuus, kui punapeet ja ka porgand on kõrge glükeemilise indeksiga, ehk siis sisaldavad nö kiireid süsivesikuid, mis tõstavad kiiresti veresuhkru taset. Mis juhtub? Organism hakkab rohkem tootma insuliini, et veresuhkrut alandad ning seetõttu läheb kõht jälle kiiresti tühjaks. Tekib nö tsükkel. Teine probleem on see, et toit on liiga ühekülgne ning pärast sellist dieeti tekivad igasugused isud. Isud tekivad seetõttu, et organismil on puudus toitainetest.
- Kui toitumise ajal jälgitakse ainult kaloreid, siis võib juhtuda see, et kalorite kogust ei ületata, aga kaal ei lange. Toon näite. 1000kcal päevas võib süüa näiteks 2 tahvlit šokolaadi või 3 korda päevas putru. Kaal aga ei lange ja toitumine on ühekülgne.
Mis on “mindfulness” ehk teadlik dieet?
- Esimene asi mida tuleb teha on see, et pane kirja kõik mida sa sööd.
- Teine asi, jälgi mida sa sööd ja tunneta kuidas mingi toit sulle mõjub. St jälgi kas sul tuleb peale söömist uni või uimasus. Kui sul peale söömist tuleb uni, siis sa oled söönud valet toitu või korraga liiga palju.
- Pane tähele kui suuri portse sa korraga ära sööd. Kas sa sööd enne suppi leiba, supi kõrvale jood mahla või piima ja lõpuks sööd veel tüki kooki ka? Seda kõike on ühe korraga ilmselgelt liiga palju. Üks selline söögikord on tegelikult paras jagada neljaks korraks. Ehk nii süües sööd ära ühe korraga praktiliselt terve päeva söögi. Ka kalorite kogus on vähemalt pool päeva vajadusest. 2 täistera saiaviilu 140kcal + või 80kcal + supp 300kcal + koogitükk 350kcal. Kokku 870kcal. Üle poole päevasest vajadusest!
Mida veel jälgida dieedi pidamisel?
- Vaata õhtul uuesti üle kõik söögid mida sa sõid ja mõtle veelkord üle, kuidas sa tundsid ennast mingit sööki süües. Jäta menüüst välja need söögid pärast mida tundsid väsimust või mis tekitasid kõhupuhitusi.
- Jälgi ja pane kirja milliseid sööke sa koos sööd. Kas sööd samal päeval näiteks juustu, jäätist ja šokolaadi? Siis on ilmselge, et su organismi on saanud liiga palju halbu rasvu selleks päevaks. Üks raskesti seeditavamaid komplekte on sealiha, kartuli ja hapukapsaga.
- Ära hakka enne sööma, kui sul kõht on tõesti tühi, aga söö enne, kui sa tunned, et su pea on tühi.
- Tee ise kodus süüa ja maitsesta enda toidud ise. See ei olegi nii raske. Võta enda tehtud söök tööle kaasa ja söö lõunaks enda valmistatud toitu.
Kui oled kõik selle läbi lugenud võib olla esimene mõte, et mul küll ei ole aega sellega tegeleda. Aga kellel siis on või peaks olema aega tegeleda sinu tervisega? Sinu tervis on ainult sinu enda asi. Meditsiin tegeleb tagajärgedega.
Kui see artikkel innustas kasvõi ühte inimest oma toitumist üle vaatama, siis ma olen selle üle väga õnnelik. Mind ennast innustas samuti!
Kui oled huvitatud tervislikust toitumisest ja soovid proovida põnevaid retsepte, siis soovitan tutvuda minu e-kokaraamatuga mille leida siit.
7 smuuti retsepti kaalu alandamiseks leiad siit.
Loe veel blogist ” 10 nõuannet kuida kiiresti kaalust alla saada”
Kui sa tunned, et ei saa ise kõige sellega hakkama, siis pöördu abi saamiseks toitumisnõustaja poole.
Loe veel Immuunsüsteemi tugevdamisest.
Mis on glükeemiline indeks – loe siit.
NB! Antud artikkel ei ole meditsiinile nõuanne. Vajadusel pöördu abi saamiseks spetsialisti poole.
Aasta 2019 Aastavahetus ainevahetus antioksüdant dieet elust elustiil ema emadepäevakingitus hea toit ingver jõulud kaalu alandamine keskeakriis keskiga kollageen kuidas elada kuidas kaalust alla saada Kuidas olla õnnelik Kuidas puhata kõhurasvad liikumine Mida toob uus aasta Mindfulness naine naine 50 naine 50 pluss Nalju Peod Puhkus Pühapäev salat tervis tervislik eluviis tervislik toitumine tervislikud retseptid toidulisandid toit Toit ja tervis toitumine traditsioonid unistuste elu uus aasta Vana aasta õnnelik elu